Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-19 13:00


Beslut i ekonomiutskottet

248 miljoner till vården i Västra Götaland


Västra Götalandsregionens ekonomiutskott tog under torsdagen beslut om verksamheternas begäran om omstruktureringsbidrag och att få använda det egna kapitalet för olika satsningar inom verksamheten under 2008 och 2009.

Totalt tillstyrkte ekonomiutskottet 11 av 14 ansökningar och nästan 248 miljoner får användas till bland annat ortopediköer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, omstrukturering inom NU-sjukvården, genomförande av anpassningsplanen för Södra Älvsborgs sjukhus samt förbättrad vattenkvalité inom Folktandvården. Regionstyrelsen fattar slutgiltigt beslut om omstrukureringsbidrag och användning av det egna kapitalet.

76 miljoner till ortopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ekonomiutskott beslutade att tillstyrka att hälso- och sjukvårdsutskottet får använda 76 miljoner kronor av det egna kapitalet för att minska köerna inom ortopedin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset under 2008. Pengarna ska säkra vårdgarantin och främst användas till operationer för att minska köerna till bland annat rygg-, axel-, hand- och fotkirurgi.

Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset ansökte redan i anslutning till delårsbokslutet för 2007 om mer pengar till ortopedin. Regionstyrelsen avslog då sjukhusets begäran men bad regiondirektören analysera Sahlgrenskas handlingsplan för ortopedi och föreslå eventuella åtgärder. I analysen konstateras att det finns köer främst inom ryggkirurgi.

Under våren 2008 har Sahlgrenska Universitetssjukhuset vidtagit extra åtgärder för att minska antalet väntande patienter inom ortopedin. Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att arbetet bör fortsätta under hela 2008 och att sjukhuset bör ges ekonomiska förutsättningar för att åtgärda köerna inom de aktuella områdena.

10 miljoner till förbättrad vattenkvalité i Folktandvården

Ekonomiutskottet beslutade att tillstyrka att Folktandvården i Västra Götaland får använda 10 miljoner av det egna kapitalet för att förbättra vattenkvalitén inom tandvården.

Enligt Socialstyrelsens normer ska vattnet som passerar genom behandlingsstolarna ha samma kvalité som dricksvatten. Av Folktandvårdens totalt 1250 behandlingsstolar saknar idag 1000 separat rengöringssystem vilket folktandvården Västra Götaland nu får pengar för att åtgärda. Idag är vattnet som man sköljer munnen med hos tandläkaren inte hälsofarligt men Folktandvården i Västra Götalandsregionen vill ligga i framkant och säkerställer nu vattenkvalitén utifrån gällande normer.

Socialstyrelsen ställer krav på årliga undersökningar av vattenkvaliteten i tandvårdsutrustningen. Om vattnet i utrustningen inte håller dricksvattenkvalité måste åtgärder vidtas så att kravet uppfylls.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, ekonomiutskottets ordförande, 0708-28 17 25, eller
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31.


Läs meddelandet som PDF