Hälso- och sjukvårdsstyrelsen avsätter 50 miljoner kronor bland annat till att hindra spridning av resistenta bakterier, ny operationsrobot och avancerad barnkirurgi. Satsningarna gäller 2015 och görs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Regionfullmäktige har beslutat att anslå 50 miljoner kronor för att fortsätta utveckla Sahlgrenska Universitetssjukhusets roll som producent av rikssjukvård, för att sprida kompetens och metoder inom Västra Götalandsregionens sjukvård. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade idag vid sitt sammanträde om vilka satsningar som ska göras.
Sammanlagt görs tolv olika satsningar. Exempelvis satsas 4,5 miljoner kronor på att förhindra spridning av antibiotikaresistenta bakterier, MRSA och ESBL (Extended spectrum betalactamases), som ökar inom sjukvården. ESBL ökar med 30 procent årligen. Pengarna ska gå till metodutveckling och kunskapsspridning.
Robotteknik
Åtta miljoner kronor avsätts till utvärderingen av nya operationsmetoder med ny robotteknik. Roboten kommer att användas på Östra sjukhuset och inriktas mot gynekologisk kirurgi, avancerad barnkirurgi och nedre gastrokirurgi.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset utför rikssjukvård inom flera områden. Att skriva ansökningar för att få uppdragen från rikssjukvårdsnämnden innebär ett omfattande arbete. Därför avsätts 6,5 miljoner kronor till stöd för detta arbete. Under 2015 är det aktuellt med förnyade ansökningar för transplantationsverksamheterna.
Avancerad barnkirurgi
I sin fördelning avsätter hälso- och sjukvårdsstyrelsen fyra miljoner kronor till den framgångsrika verksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med avancerad barnkirurgi för missbildningar och cancer samt obesitaskirurgi för barn och ungdomar.
Som exempel på satsningar inom ramen för de 50 miljoner kronorna kan också nämnas de fem miljonerna till Framtidens vårdavdelning. Det är ett projekt på en kirurgisk avdelning på Östra sjukhuset där en helt förutsättningslös prövning görs av vilka kompetenser som behövs runt patienter i några specificerade vårdprocesser. Projektet innebär också att ompröva befintliga yrkesroller och testa nya IT-lösningar i syfte att optimera, effektivisera och kvalitetssäkra vården.