Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-15 14:50


Akuten på Östra sjukhuset stänger om det blir konflikt


Åtgärderna till följd av Vårdförbundets konflikt är nu klara. Akuten på Östra sjukhuset kommer att stänga från och med måndagen den 21 april klockan 12.00. De sex vårdcentralerna i Göteborg där Vårdförbundets medlemmar är uttagna i konflikt kommer däremot att hållas öppna med begränsad verksamhet.

- I Västra Götalandsregionen är det ungefär 350 sjuksköterskor som är uttagna i konflikten. Det varsel som ligger berör verksamhet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Primärvården i Göteborg, säger förhandlingschef Eva Johansson.

Sjukhusvård i Göteborg

Akuten på Östra sjukhuset stängs. Sökande hänvisas till akuten på Sahlgrenska sjukhuset eller på Mölndals sjukhus.

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus berörs inte av konflikten och har öppet som vanligt.

Vårdcentralerna i Göteborg

Vårdcentralerna Angered, Lärjedalen, Kärra, Olskroken, Kungssten och Tuve berörs av konflikten. Planerade besök hos distriktssköterska och sjuksköterska kommer att ställas in. Övriga planerade besök på vårdcentralerna berörs inte. Vårdcentralernas telefoner kommer i stor utsträckning att vara obemannade. Det innebär att telefonrådgivning och tidsbeställning inte kommer att fungera.
 
Alla vårdcentraler inom Primärvården Göteborg håller öppet för akuta bedömningar vardagar kl. 10-16. Jourcentralen Angered har öppet för akuta besök, vardagar kl. 19- 21 och lördag, söndag samt helgdag kl. 10-15

- Planerade besök, operationer och behandlingar på sjukhusen och vårdcentralerna i Göteborg kan komma att ställas in. Alla patienter som berörs får ett personligt brev eller telefonsamtal senast tre dagar före den avtalade tiden, säger Ing-Marie Bergbrandt, chefläkare Västra Götalandsregionen.

Under tisdagen fick Västra Götalandsregionen ett återtagande av delar av tidigare lagda varsel. Återtagandet gäller varsel på Sahlgrenska Universitetssjukhuset från den 30 april.

- Återtagandet innebär att en del av konfliktåtgärderna avbryts efter nio dagar. Men exakt vad det innebär för verksamheten måste vi analysera vidare, säger Eva Johansson.

Primärvården i Göteborg har sammanlagt 26 vårdcentraler.

Sjukvårdsrådgivningen kommer att fungera som vanligt dygnet runt på telefon: 0771-703 150.



Kontaktperson: Förhandlingschef Eva Johansson om konflikten, 0708-55 24 46, och chefläkare Ing-Marie Bergbrandt om medicinska konsekvenser, 0736-25 45 44.


Läs meddelandet som PDF