Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-19 10:00


Alingsås Lasarett – först ut i Sverige med nyckelhålscertifierad sjukhusrestaurang


Restaurang Viktoria är den första nyckelhålscertifierade sjukhusrestaurangen i Sverige. Västra Götalandsregionen, Alingsås Lasarett och Alingsås kommun står bakom arbetet som kröntes av Livsmedelsverkets certifiering nyligen.
– God och nyttig mat ska göra personalen pigg och stark, säger biträdande kostchef Ragnhild Lantz, Alingsås kommun.

För att bli nyckelhålscertifierad måste en restaurang uppfylla Livsmedelsverkets villkor om bland annat att:
– måltidernas energi- och fettinnehåll ska vara näringsberäknade. Kriterierna omfattar hela måltiden, dvs. maträtt och tillbehör.
– restaurangens utbud ska uppfylla Livsmedelsverkets krav för nyckelhålscertifiering
– personalen ska ha genomgått Livsmedelsverkets utbildningspaket.

 

Samarbete region, lasarett och kommun

Samarbetsprojektet Alpha (Alingsås lasaretts personalrestaurangs hälsoarbete), ett delprojekt inom projektet Livsstil i Väst, startade hösten 2006. Målet var att servera god och hälsosam mat och vara ett föredöme för personalrestauranger inom Västra Götalandsregionen. Nyckelhålscertifieringen av Restaurang Viktoria är ett viktigt steg mot målet.
 
Samarbetet region, lasarett och kommun föll sig naturligt då Alingsås Lasarett redan före projektet arbetade för att vara ett hälsofrämjande sjukhus och ser fördelarna med att kunna erbjuda god och hälsosam mat under arbetstid. Alingsås kommun driver köket på lasarettet och Västra Götalandsregionen (Livsstil i Väst) är uppdragsgivare och finansiär av projekt Alpha.

Projektet har skapat många positiva effekter för personalrestaurangen, för det kommunala och regionala samarbetet och för Alingsås Lasaretts hälsoarbete. Det har redan spridit sig till olika intressenter som ett bra exempel på hälsofrämjande åtgärder för personalgrupper.
Restaurang Viktoria har nu tagit ett stort steg i restaurang- och storköksvärlden genom att bli nyckehålscertifierad och jobbar vidare med nya utmaningar i ett lyckat samarbetsprojekt mellan region och kommun.

 

För mer information om Västra Götalandsregionen och Alingsås Lasarett: www.vgregion.se, Alingsås kommun: www.alingsas.se, Livsstil i Väst: www.livsstilivast.se



Kontaktperson: Ragnhild Lantz, biträdande kostchef, Alingsås kommun, Tfn: 0730-32 45 68


Läs meddelandet som PDF