Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-03-24 13:15


Beslut hälso- och sjukvårdsutskottet 24 mars

Ändrade garantitider och 50 miljoner till fetmaoperationer


Idag finns tre olika garantitider för de patienter som väljer att vänta för att få sin operation eller behandling på ett visst sjukhus. Tiderna är 180, 120 eller 60 dagar. Från den 1 april tas dessa tider bort och patienterna ska erbjudas tid inom den ordinarie garantitiden på tre månader.

Anledningen till beslutet är att den nationellt beslutade överenskommelsen kring utdelning av kömiljarden inte undantar patienter som frivilligt väntar över garantitiderna.

Fler fetmaoperationer

Väntetiderna är idag långa till obesitaskirurgi, så kallade fetmaoperationer. Det beräknas finnas en puckel på cirka 600 patienter i Västra Götaland för att klara vårdgarantin på tre månader. Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar därför att avsätta 50 miljoner kronor extra för att korta väntetiderna. Satsningen innebär bland annat drygt 400 extra operationer i år, varav hälften sker i egen regi och hälften upphandlas. Tillsammans med systemförändringar och flera operationer även nästa år ska vårdgarantitider klaras under nästa år. Dessutom tillkommer en utökning med cirka 150 plastikoperationer som en konsekvens av viktnedgång efter obesitasoperation.

Under 2010 ska Sahlgrenska Universitetssjukhuset göra ytterligare 100 obesitasoperationer, NU-sjukvården 30, Södra Älvsborgs sjukhus 50 och Skaraborgs sjukhus 40 extra operationer. Även nästa år ska 200 fler operationer genomföras. Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör flera hundra operationer per år, på Skaraborgs sjukhus ska genomföra 300 medan NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus ska genomföra 200.

Målrelaterad ersättning

Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter 30 miljoner kronor under 2010 till målrelaterad ersättning. Syftet är att säkerställa en långsiktigt god tillgänglighet till sjukhusens mottagningar och behandlingar. Satsningen ska hjälpa till att uppnå vårdgarantin och stimulera vårdproduktion så att den puckel som uppstått de senaste åren under sommarmånaderna undviks.

Bättre och snabbare sjukvård med God Vård

Sjukvården i Västra Götalandsregionen ska bli både bättre och mer tillgänglig genom genomförandet av handlingsprogrammet God Vård 2010-2011. Flera åtgärder ska vidtas i år och nästa år för att höja kvaliteten för patienterna.

Sjukvården i Västra Götaland ska vara säker, patientfokuserad, kunskapsbaserad, jämlik, ges i rimlig tid och vara effektiv. Hälso- och sjukvårdsavdelningen har därför tagit fram handlingsprogrammet God Vård 2010-2011 med ett 40-tal åtgärder för att nå regiongemensamma kvalitetsmål.

Bland annat ska både sjukvårdsrådgivningen och akutmottagningarna kunna boka tider på alla offentliga och privata vårdcentraler och jourmottagningar. Det ska vara klart redan i år. Senast nästa år ska även vårdcentralerna kunna boka tider på specialistmottagningarna.

För att uppnå bättre kvalitet och större tillgänglighet har också tolv mätbara kvalitetsmål satts upp. Några exempel på dessa mätbara mål är att minst nio av tio som drabbats av stroke ska vårdas på en strokeenhet. Att minst tre av fyra patienter med höftfraktur ska bli opererade inom ett dygn. Att andelen kvinnor som fått vård på sjukhus för hjärtinfarkt men dör inom 28 dagar ska minskas till högst 14 procent. Att minst nio av tio som ringer till sjukvårdsrådgivningen ska komma fram inom tre minuter. Att alla patienter ska erbjudas vård inom tiden för vårdgarantin och att minst fyra av fem ska uppleva att tillgängligheten är god till hälso- och sjukvården.

Alla mål som går och är lämpliga ska följas upp avseende kön, ålder och var man bor.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att förslå regionstyrelsen att åtgärderna i handlingsprogrammet God vård 2010-2011 ska genomföras.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande HSU, 0708-37 78 53, Martin Andreasson (m), vice ordförande HSU, 0709-75 75 44,
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF