Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-11-22 15:04


Apotekstjänst Sverige AB accepterar Västra Götalandsregionens förslag till prisjustering


Nu går Västra Götalandsregionen vidare med upphandlingen av leverantör av tjänsten dos-läkemedel inför nästa avtalsperiod.
Nuvarande leverantör, Apotekstjänst Sverige AB, ville ha mer pengar i ersättning för sina tjänster än vad avtalet föreskriver. Det har pågått diskussioner om detta mellan bolaget och Västra Götalandsregionen och Region Halland, som gjorde upphandlingen tillsammans.
Efter regionstyrelsens möte 19 november erbjöds Apotekstjänst Sverige AB ett förslag till prisjustering, som innehåller både retroaktiv ersättning med 6,8 miljoner kronor och höjd ersättning med cirka en miljon kronor per månad extra. Motivet till prisförändringen var att säkerställa läkemedelsleveransen till 34 000 patienter. Ett bud som bolaget nu alltså har accepterat.
– Det känns bra att vi nu långsiktigt har säkrat leveransen av läkemedel till patienterna, säger Lars Hillerström, ekonomiavdelningen i Regionkansliet, som samordnar hanteringen av frågan tillsammans med område Läkemedel inom hälso- och sjukvårdsavdelningen, regionservice inköp och regionjuristerna.
Vid sitt sammanträde beslutade regionstyrelsen också att en ny upphandling av tjänsten skyndsamt ska inledas. På tisdag 26 november sammanträder regionfullmäktige och regionstyrelsen föreslår att fullmäktige då beslutar att hävda att artikel 106.2 från EU-fördraget om funktionssätt med mera ska gälla. Artikeln innebär att tjänster som anger att inget annat regelverk får hindra att en tjänst som är av allmänt ekonomiskt intresse utförs om det uppstår en nödsituation och under tiden en ny upp handling görs.
Det nu gällande avtalet med Apotekstjänst AB löper ut den 15 maj 2015.



Kontaktperson: Lars Hillerström, enhetschef ekonomiavdelningen, 0708-950769
Presskontakt: Jan Nyman, 0702-54 41 62


Läs meddelandet som PDF