Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-06-11 14:15


Arne Isacsson 2007 års kulturpristagare


Akvarellisten och konstpedagogen Arne Isacsson, grundare av Gerlesborgsskolan, tilldelades idag Västra Götalandsregionens kulturpris 2007. Kulturpriset är på 100.000 kronor.

Arne Isacsson fick priset med motiveringen ”Lägg örat mot bilden och vad hör du? Arne Isacssons varsamma bildspråk hittar alltid varats kärna, oavsett om det handlar om bohusbergens rytm eller det japanska vassgräsets sång. Västra Götalandsregionens kulturpris 2007 går till en enastående akvarellist, pedagog och folkbildare vars livsverk mejslats fram med stor lyhördhet för sammanhanget.”

Professor Arne Isacsson, boende i Gerlesborg i Bohuslän, fyllde 90 år den 21 mars. Han grundade Gerlesborgsskolan 1944 och ses idag som en legendarisk pedagog som undervisat i mer än 65 år. Han är en av de mest erfarna och efterfrågade akvarellpedagogerna i Norden. Arne är fortfarande verksam som lärare och pedagog vid Gerlesborgsskolorna i Bohuslän och Stockholm, vid andra konstskolor och har uppdrag för högskolor och universitet.

Isacsson finns representerad på Nationalmuseum, i Statens porträttsamling på Gripsholm, Sveriges riksdag, Centre Culturel Suedois i Paris, Göteborgs konstmuseum, Skissernas museum i Lund, Teckningsmuseet i Laholm, Nordiska Akvarellmuseet, Bohusläns museum, Dalslands Museum, Sundsvalls museum m.fl.

Professor Arne Isacsson har erhållit Illis Quorum av regeringen, är hedersdoktor vid Umeå universitet, har erhållit Konstakademiens hedersmedalj och Konstakademiens stora akvarellpris, och fått utmärkelser som ”Bohuslän tackar”, Tanum kommuns kulturpris samt Sotenäs kommuns kulturpris.

Arne Isacsson är den ende svensk som är Honorary Member of Royal Watercolour Society, London.

Mer information och filmad intervju…
Bilder prisutdelning…



Kontaktperson: Arne Isacsson, 0523-516 80 eller 0705-59 50 63.
Lars Lundgren, kultursekretariatet, 0522-67 08 24 eller 0703-49 21 70.


Läs meddelandet som PDF