Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-03-20 14:20


Beslut regionstyrelsen 20 mars 2007

Årsredovisning visar god ekonomisk hushållning


Västra Götalandsregionens årsredovisning för 2006 visar ett ekonomiskt överskott på 737 miljoner kronor samtidigt som invånarna fick mer vård och bland annat både miljöarbetet och kulturen stärktes. Dessutom har en avsättning på 500 miljoner gjorts till kommande pensionsåtaganden.

- Vi kan se tillbaka på ett mycket gott ekonomiskt resultat, på att människor fick mer vård på sjukhusen och att fler besök gjordes i primärvården, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Sjukvården producerade under 2006 mer vård både jämfört med budget och utfall 2005. Totalt ökade sjukhusens produktion liksom antalet totala besök i primärvården. Ökningen kan till stor del förklaras av de extra satsningar på 325 miljoner kronor som regionfullmäktige gjorde för att klara vårdgarantin. Men trots ökningen visar uppföljningar att tidsgränserna för vårdgarantin inte uppnåddes men att antalet väntande utanför garantitiderna minskade.

- Vi blev samtidigt allt mer miljömedvetna – leasingbilar och förmånsbilar är numera av det miljövänligare slaget, det serveras mer ekologisk mat i våra kök, vi kan inreda våra lokaler enligt en ”grön lista”, berättar Johan Assarsson.

Under 2006 gjordes flera miljöanpassade upphandlingar. Av Västra Götalandsregionens totalt 1200 bilar är idag över 600, det vill säga ungefär 50 procent, miljöbilar. Under förra året gjordes en ny upphandling med tydligt miljöfokus, vilken innebar en nyhet som kallas Gröna Listan. Möbler och textilier  som finns med på listan uppfyller kraven för olika miljömärkningar. När verksamheterna beställer möbler och tyger från Gröna Listan görs automatiskt ett hållbart val.

Genom riktade åtgärder för att höja kompetensen hos nyckelpersoner har Västra Götalandsregionen lyckats fördubbla andelen ekologiska livsmedel i verksamheterna sedan år 2002. andelen är idag uppe i drygt tio procent, beräknat på kostnader för livsmedel. Vidare har energianvändningen minskat något när det gäller elenergi men framförallt när det gäller uppvärmningen. Den totala energianvändningen har minskat sedan 2003 från 260 kWh per kvadratmeter till 219.

- För att uppnå en långsiktig ekonomisk stabilitet är det av vikt att verksamheterna fortsätter att hålla sig inom givna ramar, med tydlig fokus på kostnadskontroll, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

För andra året i rad har hälso- och sjukvårdens verksamhetsområde uppnått ett positivt ekonomiskt resultat. Under 2006 uppgick det till 485 miljoner kronor. Detta trots att målsättningen att minska användningen av bemanningsföretag inte uppnåddes. Inom hälso- och sjukvården uppgick kostnaden för bemanningsföretag förra året till 246 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 44 miljoner  jämfört med 2005. Främst har behovet av läkare inom psykiatri och allmänmedicin tillgodosetts.

Medellönerna ökade med totalt 2,7 procent. Tidigare trendbrott för  kvinnornas löneutveckling håller i sig då den var procentuellt högre än männens, 2,8 procent mot 2,0 procent. Det innebär att kvinnorna uppnådde 72,1 procent av männens medellön i december 2006, vilket var en ökning sedan 2005 på 0,6 procentenheter.

Förvaltningarnas aktiva arbetsmiljöarbete gav resultat och målet att minska sjukfrånvaron uppnåddes. Sjukfrånvaron för 2006 minskade med 1,5 kalenderdagar per anställd, från 26,1 dagar 2005 till 24,6 dagar. Det är den största minskningen av sjukfrånvaron sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999. Det långsiktiga målet att halvera sjukfrånvaron mellan år 2002-2006 uppnåddes däremot inte.

Västra Götalandsregionen är den del av landet som även 2006 satsade mest pengar per invånare när det gäller kultur (478 kr/inv). Enligt besöksstatistiken ökade antalet besökande barn och ungdomar mellan 2005 och 2006, från 350.000 till 437.000. Det vill säga en ökning med 87.000 eller 25 procent i de verksamheter regionen stödjer.

Beslutet om årsredovisningen togs med en komplettering från socialdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet om att en fördjupad redovisning ska ske i delårsrapport om Sahlgrenska Universitetssjukhusets ekonomiska och verksamhetsmässiga situation.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för tilläggsyrkande.

Frisktandvård i hela regionen från 16 april

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att Frisktandvård inför på samtliga 135 allmäntandvårdskliniker i Västra Götaland från och med den 16 april i år. Frisktandvård innebär att ett treårigt avtal om bastandvård.  Patienten placeras in i en premiegrupp beroende på den behandlingstid som patienten beräknas kräva under den treåriga avtalstiden. Patienten betalar sedan ett fast pris på mellan 45 och 465 kronor per månad. Det finns fem premiegrupper.

Syftet med Frisktandvård är att erbjuda både de patienter som lämnar den avgiftsfria tandvården och vuxna en regelbunden tandvård med fast pris. Detta ska på sikt ge en bättre tandhälsa och lägre kostnader både för patienten och samhället. I framtiden ska det förhoppningsvis krävas ett minskat behov av tandläkarresurser.

Frisktandvård finns idag i nästan hela landet och drygt 100.000 patienter har tecknat avtal. I Västra Götaland har ett pilotprojekt bedrivits sedan december 2004 vid två kliniker i Göteborg.

Regionstyrelsen ställde sig bakom moderaternas tilläggsyrkande om att en utvärdering skall ske under 2008.

Satsning på tillgänglighetsdatabasen

Regionstyrelsen vill utveckla och marknadsföra databasen för hur tillgängliga lokaler. Den så kallade tillgänglighetsdatabasen ger tillförlitlig information om hur bra tillgängligheten är vid olika allmänna lokaler och besöksmål med mera. Även Västra Götalandsregionens egna lokaler inom hälso- och sjukvården samt kulturinstitutionernas lokaler bör inventeras och läggas in i databasen.

Regionstyrelsen beslutade att satsa en halv miljon kronor per år, i tre år, på fortsatt utveckling och marknadsföring av databasen och bedömningen gjordes att regionutvecklingsnämnden ska kunna medverka med ytterligare en miljon kronor per år fram till år 2009.
Mer om databasen...

Beslut i regionstyrelsen i korthet...

Handlingar...

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.
Sara Eriksson, miljösekretariatet, 0707-30 25 93. Christina Ederström, personalstrategiska avdelningen, 0702-60 48 39.


Läs meddelandet som PDF