Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-24 14:00


Regionstyrelsen 24 april 2007

Asylsökande barn ska erbjudas kostnadsfri hälsoundersökning


Regionstyrelsen beslutade att asylsökande barn ska erbjudas kostnadsfri hälsoundersökning. Vidare beslutade styrelsen att godkänna slutrapporten om projektet med att öka andelen ekologiska livsmedel vilket visar på en framgång.

Handlingar...

Asylsökande barn får hälsoundersökning
Regionstyrelsen beslutade att asylsökande barn ska erbjudas kostnadsfri hälsoundersökning. Asylsökande barn och barn som, av så kallade anknytningsskäl, söker uppehållstillstånd i Västra Götaland ska erbjudas kostnadsfri hälsoundersökning. Under 2006 fick 632 barn uppehållstillstånd i Västra Götaland. Regionstyrelsen anser liksom hälso- och sjukvårdsutskottet att det är viktigt att arbeta förebyggande och fånga upp de barn som är fysiskt eller psykiskt sjuka eller behöver vård på grund av ett handikapp.

Slutrapport om ekologiska livsmedel
I budget för år 2002 avsatte regionstyrelsen sju miljoner kronor för att stimulera regionens storkök att öka användningen av ekologiska livsmedel. Styrelsen beslutade idag att godkänna redovisningen av projektet med ekologiska livsmedel. Slutrapporten visar bland annat att andelen ekologiska livsmedel i Västra Götalandsregionens kök ökat från 2,3 procent år 2001 till 10,4 procent år 2006. Utvärderingar av projektet visar att medvetenheten hos ansvariga och anställda i storköken om matens miljöpåverkan har ökat. Marknadens utbud av ekologiska varor har ökat även om brister fortfarande finns när det gäller förpackningsstorlekar, leveranssäkerhet och produktutbud.
Läs mer...

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om fortsatt ekonomiskt stöd.

Återremiss av användning av eget kapital
Regionstyrelsen beslutade att återremmittera ärendet om att hälso- och sjukvårdsnämnderna MittenÄlvsborg och Sjuhärad samt kulturnämnden och handikappkommittén ville använda eget kapital till olika åtgärder.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om att hälso- och sjukvårdsnämndernas begäran skulle beviljas.

Beräknat nollresultat för fullmäktige och styrelse
Regionstyrelsen beslutade godkänna delårsrapporten per mars månad för regionfullmäktige och regionstyrelsens verksamhetsområden. I rapporten beräknas ett nollresultat för helåret. Det bedöms finnas merkostnader för vårdgarantin på 58 miljoner kronor men dessa kompenseras av motsvarande överskott inom andra områden.

Överenskommelse om information och utbildning
Regionstyrelsen beslutade att tillämpa överenskommelsen mellan Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen om information och utbildning med ytterligare förtydliganden.
Läs mer…

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet
Regionstyrelsen beslutade att fastställa ägaruppdraget med övergripande mål, riktlinjer och ansvarsfördelning och att hälso- och sjukvårdsnämnderna får i uppdrag att beställa kvalitet och patientsäkerhet av utförarna i enlighet med ägaruppdraget.

Reviderade beredningsrutiner
Regionstyrelsen beslutade att fastställa föreslagna beredningsrutiner för regionstyrelsen och regionfullmäktige, vilket innebär att tidigare beslut i ärendet upphävs. Revideringen innebär att vid bifallna motioner ska vidtagna åtgärder återrapporteras både till motionären och regionfullmäktige.

Vill att överklagande avslås
Regionstyrelsen beslutar att avge föreslaget yttrande till länsrätten angående överklagan av beslut om att godkänna årsredovisning för regionutvecklingsnämnden och Västsvenska Turistrådet AB. I yttrandet framgår att regionstyrelsen inte tog något beslut om godkännande för de angivna årsredovisningarna vid sitt sammanträde den 6 februari, så som uppges i överklagan. Länsrätten bör därför avvisa överklagandet.

Yttrande JO om begäran om utlämnande av allmän handling
Regionstyrelsen beslutar godkänna upprättat yttrande till Riksdagens Ombudsmän, JO. Ärendet handlar om en begäran av utlämnande av allmän handling som tog tre veckor att få ut vid Södra Älvsborgs sjukhus. I yttrandet framgår att sjukhuset är en myndighet som självständigt har att pröva en sådan begäran och hänvisar därför till sjukhusets utredning och yttrande.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF