Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-03-13 14:10


Bättre villkor för funktionshindrade vid vårdresor utom länet


Den som är funktionshindrad och i behov av specialtransport för att kunna förflytta sig kan idag själv få betala stora summor för att resa till och från vård utanför Västra Götaland. Regionstyrelsen föreslår  därför fullmäktige i ett motionssvar att regelverket nu ska ses över.

Principen inom regionen är att den som själv väljer att anlita vårdinrättning utanför Västra Götaland inte får ersättning för sin sjukresa. Man får helt enkelt ordna sin transport själv, med egen bil, med kollektivtrafik eller annat färdmedel. Detta kan medföra svårigheter för patienter med funktionshinder som inte kan åka tåg eller buss och saknar egen bil. Denna patientgrupp, som har tillåtelse att använda specialfordon för resor till valfrihetsvård,  får i dagsläget anlita specialtransport som man själv får betala och det kan röra sig om tusentals kronor för den enskilde.

Per-Olov Blom, med flera (c), vill i en motion att samma rättigheter ska gälla funktionshindrade såväl som icke funktionshindrade när det gäller resor vid så kallad valfrihetsvård utanför Västra Götaland.

Motionärerna menar att dagens situation inte kan anses ge samma valfrihet i vården för alla. Både handikappkommittén och hälso- och sjukvårdsutskottet har yttrat sig positivt om förslaget i motionen och regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska bifallas.

Regionstyrelsen föreslår att en översyn av regelverket ska göras för sjukresor så att samma förutsättningar ska gälla för samtliga patientgrupper och att överläggningar ska ske med kommunerna kring ersättningsfrågan.

Beslut i regionstyrelsen i korthet...

Handlingar...

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF