Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-01-16 14:00


Beslut Regionstyrelsen 16 januari 2007


Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att satsa på att bryta Västsveriges beroende av fossila bränslen. Ett strategiskt arbete kommer inledas tillsammans med näringsliv och samhälle för att på sikt minska negativ klimatpåverkan.

Handlingar…

Samverkan för att begränsa klimatpåverkan

För att begränsa och bryta den västsvenska ekonomins beroende av fossila bränslen föreslås ett dialogarbete starta inom särskilda fokusområden med ett flertal aktörer inom näringsliv och samhälle. En gemensam västsvensk strategi ska födas ur dialogen. Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget från beredningsgruppen för miljö.

Centrum för våldtagna och misshandlade kvinnor

Regionstyrelsen beslutade att ge hälso- och sjukvårdsutskottet i uppdrag att lämna förslag till hur ett nytt regionalt kunskaps- och kompetenscentrum om bemötande och behandling av våldtagna och misshandlade kvinnor och våld i nära relationer ska etableras. Man kommer bland annat inrikta sig på att erbjuda stöd till våldsutsatta kvinnor och närstående. Dessutom vill man utveckla metoder för bemötande och omhändertagande av kvinnor som misshandlats eller våldtagits. Centret ska vara etablerat senast 2008.

Större påverkan för bättre infrastruktur

Till dagens regionstyrelse anmäldes att regionen fått ett erbjudande från regeringen om utökat ansvar inom infrastrukturplaneringen. Regionen ska som ett försök ta fram ett sammanhållet regionalt underlag för infrastrukturen som sedan ska ligga till grund för trafikverken vid utarbetandet av inriktningsunderlaget. Från regionens sida ses det som en bra möjlighet att påverka utbyggnaden av infrastrukturen under nästa planeringsperiod, 2010-2019.

Avtal om hälso- och sjukvårdsansvar

Nuvarande avtal om hälso- och sjukvårdsansvaret i Västra Götaland trädde i kraft 1999 och har sedan dess kompletterats och förtydligats ett antal gånger vilket gjort det svåröverskådligt och svårt att tillämpa. Därför har avtalet nu arbetats om och regionstyrelsen beslutade att godkänna det nya avtalet under förutsättning att det godkänns av samtliga kommuner i Västra Götaland.

Ungdomars inflytande i regionens beslut

För att öka ungdomars engagemang i samhällsfrågor har 17 så kallade påverkanstorg hållits de senaste åren på gymnasieskolor runt om i Västra Götaland. Knappt 1400 ungdomar har vid dessa tillfällen mött 130 politiker. Ungdomarna har fått möjlighet till ett ökat inflytande och delaktighet i olika beslutsprocesser. Regionstyrelsen beslutade att för innevarande mandatperiod tillsätta Styrgrupp för demokratifrågor. Man ska fortsätta arbetet med den inriktning som anges i rapporten ”Påverkanstorg för ungdomar”.

Till styrgruppen valdes Frank Andersson (s) som sammankallande, Helén Eliasson (s), David Josefsson (m), Magnus Berntsson (kd), Joanna Olsson (fp), Ann-christine Simonsson (c) och Soili Brunberg (mp).

Ny finansieringsform underlättar utvecklingsprojekt

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att godkänna förslaget om finansieringen av vissa utvecklingskostnader av regionsamverkande utvecklingsprojekt för att underlätta och stödja gemensamt utvecklingsarbete. Dessutom skall man ha möjlighet att finansiera projekt för förvaltningar som har liten eller ingen möjlighet att själv bära kostnader för utvecklingsprojekt. Ekonomiutskottet får på delegation fatta beslut om högst 10 miljoner kronor per projekt.

Yttrande över driftformer för sjukhus

Regionstyrelsen beslutade att sända yttrandet över departementspromemorian ”Driftformer för sjukhus” till socialdepartementet. I promemorian förslås att den så kallade stopplagen ska upphävas. Förslaget innebär bland annat att landstingen ska ha möjlighet att överlämna driften av sjukhus till annan huvudman. I regionens yttrande poängterar den politiska majoriteten att sjukvården ska formas utifrån lokala behov, förutsättningar och möjligheter. En minskad statlig detaljstyrning av hur landsting/regioner kan välja att organisaera verksamheten hälsas därför välkommen.

Beslutet togs efter votering där åtta ledamöter röstade för majoritetens förslag och fem röstade för moderaterna och kristdemokraternas gemensamma förslag medan två ledamöter avstod för att rösta. Moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för egna yrkanden. Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

Ombyggnad i Kungälv för att klara vårdgarantin

Regionstyrelsen beslutade ge Kungälvs sjukhus 10 miljoner kronor till olika ombyggnader. Behovet kommer av att sjukhuset har fått ett större ansvar för att klara vårdgarantin inom Göteborgsområdet. Bland annat behövs ytterligare en operationssal och ny röntgenutrustning för att klara akut och planerad vård.

Ingen uppdelning av NU-sjukvården

Susanne Aronsson med flera (svg) vill i en motion att NU-sjukvården delas upp - NÄL och Uddevalla Sjukhus görs till två helt självständiga akutsjukhus med egen ledning och möjlighet att själv träffa avtal med beställare. Man förslår också att Lysekils, Strömstads, och Dalslands sjukhus görs till självständiga närsjukhus och återfår tidigare stängda vårdenheter.
Regionstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att avslå motionen då samtliga berörda hälso- och sjukvårdsnämnder ställer sig bakom den beslutade utvecklingsstrategin och styrelsen för NU-sjukvården motsätter sig motionärernas organisationsförändring.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för gemensamt yrkande.

Datoriserat kemikaliehanteringssystem

Regionstyrelsen beslutade att ge servicenämnden 459 000 kronor till att finansiera ett datoriserat kemikaliehanteringssystem.

IT-stöd för vårdplanering

Regionstyrelsen beslutade att för sin del godkänna avtal om gemensam upphandling av IT-tjänster för samordnad (med kommunerna) vårdplanering avseende utskrivningsklara patienter.

Omvårdnads- och habiliteringsvetenskap

Ulla-Britt Hagström (-) vill i en motion att de medicinska sektorsråden tillförs omvårdnadsvetenskap och att ett sektorsråd för habilitering skapas. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad med hälso- och sjukvårdsutskottets, HSU, yttrande. I yttrandet säger HSU bland annat att det är bättre att få in habiliteringsaspekten i flera specialiteter än att skapa ett nytt sektorsråd.

Upphävande av policy för tolktjänst

Regionstyrelsen beslutade upphäva Policyn för tolktjänst. Anledningen är att nya prioriteringsgrunder införs som innebär att individen själv ska bedöma behovet av tolk utifrån påverkan på individens livssituation. Förändringen berör grupperna barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade.

Kompensation för höjda arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgifterna för 2007 har höjts vilket medför ökade kostnader för Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen beslutade därför att nämnder, styrelser och förvaltningar ska ges kompensation med totalt 84,6 miljoner kronor.

Nya bolagsordningar

Nya bolagsordningar som anpassas till nya aktiebolagslagen behövs för regionens bolag.  Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att godkänna ändringar av bolagsordningarna för Göteborgs Operan, Göteborgs Symfoniker, Regionteater Väst, Västsvenska Turistrådet, Film i Väst och Sahlgrenska International Care.

Avskrivning av samlingar på museum

Regionstyrelsen beslutade att ge Västarvet 5 299 441 kronor för att täcka avskrivningskostnader för en del av samlingarna vid Göteborgs Naturhistoriska Museum. 

Budgetjustering IT-organisation

Regionstyrelsen beslutade tillstyrka en teknisk justering i budget 2007 vilka avser en förändrad IT-organisation.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor...


 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24,
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, Pressinformatör Michael Malmborg, 0705-09 56 90.


Läs meddelandet som PDF