Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-12 15:00


Beslut hälso- och sjukvårdsutskottet 12 maj


Koncentration av tumörkirurgin i Västra Götalandsregionen

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att koncentrera den urologiska tumörkirurgin till färre antal sjukhus än i dag. Med beslutet förstärks möjligheterna att upprätthålla en hög patientsäkerhet och medicinsk kvalitet för kvalificerad tumörkirurgi. Det skapas också bättre förutsättningar för utbildning.

Beslutet innebär att radikala prostatektomier (borttagande av prostata) koncentreras till Kärnsjukhuset i Skövde, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås och Sahlgrenska sjukhuset senast från och med 1 januari 2012. Verksamheterna vid Kungälvs Sjukhus, Sjukhuset i Lidköping och Alingsås Lasarett flyttas därmed över till de större sjukhusen. Lundby sjukhus fortsätter sin verksamhet i avvaktan på pågående upphandling.

Vidare koncentreras cystektomier (borttagande av urinblåsan) till Kärnsjukhuset i Skövde och Sahlgrenska sjukhuset. Verksamheterna vid Sjukhuset i Lidköping, NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus flyttas därmed till KSS och SU.

Beslutet togs med ett tilläggsyrkande från moderaterna.  

Ansökan om regionalt cancercentrum

Västra Götalandsregionen ansöker om 5,5 miljoner kronor i statsbidrag för att bilda ett regionalt cancercentrum. Cancercentrat kommer att omfatta utveckling av cancervården för invånarna i Västra Götaland och Halland.

Hälso- och sjukvårdsdirektören fick också i uppdrag att ta fram ett organisationsförslag för regionalt cancercentrum.

Justerad Krav- och kvalitetsbok från 2011

Hälso- och sjukvårdsutskottet har föreslagit flera justeringar i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård. Förslagen baseras på de synpunkter som har kommit in från vårdgivare, hälso- och sjukvårdsnämnderna och andra enheter inom Västra Götalandsregionen samt på de erfarenheter som gjorts sedan starten.

Bland justeringarna kan nämnas:

- Utökning och revidering av antalet uppföljningsindikatorer och indikatorer kopplade till ersättning. Indikatorerna ska återkopplas till vårdenheterna som stöd i verksamheternas eget förbättringsarbete. De ska spegla om vårdenheten uppfyller kraven i förfrågnings¬underlaget och graden av måluppfyllelse.
- Förändringar avseende patientavgifter. Personer inskrivna vid korttidsboende samt personer med skyddade adressuppgifter ska alltid betala den lägre patientavgiften.
- Vårdenheterna får behålla patientavgiften för mellanliggande provtagningar och telefonrecept.
- Vårdenheterna ska förskriva livsmedel för särskilda näringsändamål (sär-när) enligt gällande regelverk, men har tills vidare inte kostnadsansvar för dessa.
- Vårdenheterna har kostnadsansvar för primärvårdsbesök utförda vid sjukhusens akutmottagningar från och med 1 juli 2011. Ska föregås av en sk ”skuggning” första halvåret 2011.

Förslaget går vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Höjd åldersgräns för sjukreseersättning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att höja åldersgränsen för barn från 16 till 18 år när det gäller följeslagares rätt till ersättning för sjukresor. Det innebär att föräldrar har rätt till resekostnadsersättning när de följer med barnet till besök i vården fram till den dagen då barnet fyller 18 år. Utskottet menar att detta främjar föräldrars och närståendes stöd och delaktighet i barns och ungdomars vård och behandling.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande HSU, 0708-37 78 53, Martin Andreasson (m), vice ordförande HSU, 0709-75 75 44,
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44.


Läs meddelandet som PDF