Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-13 12:00


Beslut hälso- och sjukvårdsutskottet 13 april


Utskottet vill ha en diskussion med Göteborg om sprututbytesprogram

Göran Larsson (MP) vill i en motion införa ett sprututbytesprogram för narkomaner för att motverka blodburen smitta. Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår regionstyrelsen besluta att anse motionen besvarad med vad som framkommit i svaret på motionen och ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att inleda en dialog med Göteborgs stad om en samverkan kring ett regionalt sprututbytesprogram.

Ett införande av ett sprututbytesprogram förutsätter att landsting och kommun gemensamt ansöker om tillstånd. Uppfattningen om behovet av att införa sådant program måste vara gemensam. Göteborgs stad, den största kommunen i länet, med ett stort antal personer som missbrukar narkotika vill motverka smittspridning av blodburen smitta på annat sätt.

Beslutet togs efter votering där förslaget från Folkpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet fick majoritet. Moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för egna yrkanden.

Utvecklade ersättningsmodeller för bättre vård

Genom att utveckla den målrelaterade delen i ersättningsmodellerna vill hälso- och sjukvårdsutskottet uppnå en tydligare styrning mot kvalitet, tillgänglighet, bemötande och valfrihet.

Dagens ersättningsmodeller till sjukhusen för den vård de producerar har bara en marginell styrning för att nå målen om rätt kvalitet, god tillgänglighet, bra bemötande och valfrihet. Ersättningsmodellerna styr idag mot god registrering av vårdkontakter och ibland mot förbättrad produktion. Modellerna innebär också kostnadskontroll, i första hand för beställaren.

Målrelaterad ersättning för bättre tillgänglighet

Utformningen av den målrelaterad ersättning är att medverka till att Västra Götalandsregionen ska uppfylla de krav som ställs för att få del av tillgängligt statsbidrag och leva upp till de nationellt fastställda kraven för att få del av de medel som avsatts i den så kallade kömiljarden.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att avsätta 60 miljoner kronor till målrelaterade ersättning för ökad tillgänglighet till vård under 2010.

Bättre cancervård ska utredas för ungdomar och yngre vuxna

Johnny Magnusson (M) vill i en motion att en särskild canceravdelning inrättas för ungdomar och yngre vuxna. I svaren på motionen framgår att det kan finnas en risk för organisatoriska och medicinska problem för patienterna om man gör gränsdragningar som bygger på ålder. Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår därför regionstyrelsen besluta att fortsätta utreda hur cancervården kan förbättras.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande HSU, 0708-37 78 53, Martin Andreasson (m), vice ordförande HSU, 0709-75 75 44,
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF