Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-03-04 14:14


Beslut i korthet från Regionstyrelsens möte den 4 mars 2008


Regionstyrelsen beslutade bland annat om en säkerhetsstrategi för Västra Götalandsregionen, om avsättningar till framtida pensioner och om bygge av nya lokaler för personalen vid Göteborgs Botaniska trädgård.

Handlingar

Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Säkerhetsarbete i Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen beslutade att godkänna rapporten ”Säkerhet i Västra Götalandsregionen”, att fastställa ramverk och strategi för säkerhetsarbetet samt att nuvarande riktlinjer för brandskyddsstandarden ska revideras.
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att fastställa den reviderade säkerhetspolicyn, att fullmäktige ger alla nämnder och styrelser i uppdrag att senast i december 2008 redovisa en översikt av det egna säkerhetsarbetet och att fastighetsnämnden ska utreda om det finns möjlighet för Västfastigheter att ta över ansvaret för all fastighetsbunden teknisk säkerhet, det vill säga tekniska åtgärder för skydd mot brand, inbrott med mera.

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Ingen policy om genmanipulerad mat

I en motion föreslår Margareta Jansson (svg) att Västra Götalandsregionen tar fram en policy och tidplan för GMO-fri mat, mat utan genmaipulerat innehåll, för Västra Götalandsregionens verksamheter.


Regionstyrelsen anser inte att en policy är nödvändig. Västra Götalandsregionen arbetar redan kontinuerligt med att öka andelen ekologisk och GMO-fri mat. Leverantörerantörerna måste följa gällande EU-krav vilket innebär att man i dagsläget inte har någon GMO-mat i det upphandlade sortimentet.

Regionstyrelsen anser att motionen bör avslås och föreslår regionfullmäktige fatta samma beslut.

Program- och prioriteringsrådet kompletteras vid behov

Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår en motion från Göran Larsson (mp) om att program- och prioriteringsrådet utökas med komplementärmedicinsk kompetens. Styrelsen motiverar detta med att Program- och prioriteringsrådet efterfrågar kompletterande kunskap och expertis vid behov.

Eco Driving ett ansvar för varje förvaltning

I en motion till regionfullmäktige föreslår Conny Brännberg (kd) att alla regionanställda som regelbundet kör bil i tjänsten ska utbildas i miljövänlig bilkörning, Eco-driving.

I sitt svar till motionen säger regionstyrelsen att utbildning i miljöfrågor, enligt miljöpolicyn, är en ledningsfråga för varje förvaltning men att man vill uppmana alla verksamheter som ännu inte utbildat eller informerat sina anställda om ett miljövänligt körsätt att göra det. Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att motionen besvarats.

Kranvatten som alternativ vid politiska sammanträden

Birgitta Losman (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska sluta servera flaskvatten vid de politiska sammanträdena. Regionstyrelsen rekommenderar att kranvatten ska erbjudas som alternativ vid politiska möten och sammanträden och föreslår att fullmäktige fattar beslut om rekommendationen samt att motionen därmed besvarats.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag om bifall till motionen.

Demokrati och indirekt valda församlingar

Birgitta Losman (mp) har i en motion föreslagit en översyn av hur regionfullmäktige ska agera för att upprätthålla en hög demokratisk nivå och motverka att makt centreras till de indirekt valda utskotten.

Regionstyrelsen menar i sitt yttrande att det inte har skett någon ytterligare koncentration till regionstyrelsens utskott och föreslår därför att regionfullmäktige beslutar att motionen ska vara besvarad.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Pengar avsätts till pensioner och utvecklingsarbete

Regionstyrelsen beslutade om avsättningar för kommande pensionsåtaganden om 400 miljoner kronor och en lika stor avsättning att använda för kostnader som kan uppstå i samband med pågående och beslutade utvecklingsarbeten. De sammanlagt 800 miljonerna avsätts från 2007 års resultat som efter avsättningen beräknas bli 189 miljoner kronor. 

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för egna yrkanden. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget tilläggsyrkande. Revisionsenheten hade inkommit med en skrivelse angående avsättningarna för omstruktureringar.

Plan för internt revisionsarbete 2008 fastslagen

Regionstyrelsen har fastslagit en plan för 2008 års interna revisionsarbete. Uppdragen i planen berör områdena: Västra Götalandsregionens fakturahantering, beredningen av ärenden till regionstyrelsen inom området regional utveckling, användningen av regionstyrelsens medel för personalpolitiska åtgärder och IT-strategiska processer samt regionkansliets ledningsorganisation.

Fastighetsförsäljning till förmån för MS-forskning

Regionstyrelsen ger fastighetsnämnden i uppdrag att sälja två fastigheter i Karlstad som testamenterats till Västra Götalandsregionen. Pengarna från försäljningen ska överföras till Gåvofonden för forskning om Multipel Skleros vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Regionstyrelsens beslut är giltigt först efter regionfullmäktiges beslut om försäljning.

Västra Götalandsregionen övertar förvaltning av stiftelse

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen tar över förvaltningen av Stiftelsen Bohusläns allmänna sjukkassas understöds fond. Stiftelsen som ska ge stöd till sjuka behövande i Bohuslän har tidigare förvaltats av Försäkringskassan som i och med en omorganisation givit Länsstyrelsen i Stockholms län i uppdrag att hitta en ny förvaltare.

Ny personalbyggnad i Göteborgs Botaniska trädgård

Regionstyrelsen ställer sig bakom förslaget att bygga nya lokaler för de anställda vid Göteborgs Botaniska trädgård. Investeringen är beräknad till 10,4 miljoner kronor och finansieras inom den gällande investeringsplanen 2008-2010.

Samordningsförbund för rehabiliteringsinsatser utvidgas

Samordningsförbundet för Kungälv utvidgas och ska framöver omfatta även kommunerna Ale, Stenungsund och Tjörn. Utvidgningen sker för att förbundets parter ska få bättre möjligheter att bära de gemensamma rehabiliteringskostnaderna. Samordningsförbundet består av kommunerna samt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen fastställde förbundsordningen för det nya beställarförbundet.

Målrelaterad ersättning ökas inom hälso- och sjukvården

Regionstyrelsen beslutade att höja den målrelaterade andelen av ersättningen inom hälso- och sjukvården till minst 3 procent fram till 2010. Det innebär att man i högre utsträckning kan belöna till exempel kvalitet, tillgänglighet och samverkan och inte bara utförda insatser. Idag används den målrelaterade ersättningen inom somatisk sjukhusvård, psykiatrisk vård och primärvård men ersättningen har hittills legat under en procent av den totala ersättningen.

Västra Götalandsregionens yttrande över EU-kommissionens budgetöversyn

Västra Götalandsregionen har fått möjlighet att lämna ett remissvar på kommissionens samråd om EU:s budgetöversyn och meddelandet Budgetreform för ett Europa i förändring 2007/2008. Regionstyrelsen ställer sig bakom yttrandet från Beredningsgruppen för regionutveckling (Västra Götalandsregionen i samråd med företrädare för kommunerna i Västra Götaland).

Regionstyrelsens yttranden över planerade vägutbyggnader i Västra Götaland

Vid tisdagens sammanträde fastslog regionstyrelsen fyra yttranden kring planerade vägutbyggnader i Västra Götaland. Yttrandena har beretts av Beredningen för regionutveckling. Beredningen är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och företrädare för kommunerna i Västra Götaland. Regionstyrelsen yttrar sig i enlighet med beredningens förslag.

Närmare beskrivningar av vägsträckningarna finns hos Vägverket.

Väg 47, Vara – Grästorp
Västra Götalandsregionen konstaterar att de föreslagna vägförbättringarna inte finns med i den regionala infrastrukturplanen för Västra Götaland 2004-2015. Regionstyrelsen är tveksam till omkörningsförbud på sträckor med goda siktförhållanden och många långsamtgående fordon och anser att det är viktigt att utreda säkerheten i de anslutande korsningarna.

Väg 49, Skara – Skövde
Västra Götalandsregionen anser att väg 49 mellan Skara och Skövde är en viktig del i transportsystemet och därför är det viktigt med god framkomlighet på vägsträckan. Vägverkets föreslår en kombinationslösning av utbyggnaden av väg 49 till mötesfri landsväg med fyra körfält med undantag för de två kilometrarna förbi Tåsjön. Där föreslår man en tvåfilig väg med mitträcke. Västra Götalandsregionen anser inte att det är det samhällsekonomiskt bästa alternativet men att det är en tydlig kompromiss utifrån ekonomiska och miljömässiga aspekter. 

Regionstyrelsen ställer sig bakom Vägverkets förslag men påpekar samtidigt behovet av att studera en fortsatt utbyggnad av väg 49 från Varnhem till Annero i Skövde.

E6, Pålen – Tanumshede
Västra Götalandsregionen delar vägverkets beslut kring inriktningen på den fortsatta planeringsprocessen. Det betyder det alternativ som kallats ”Röd 234” läggs som grund för vägutbyggnaden, vilket bland annat innebär byggandet av en ”smal” fyrfältsväg.

Tanums kommun har uttryckt farhågor för trafiksäkerheten. Västra Götalandsregionen anser att det är viktigt att uppmärksamma problemen kring trafiksäkerheten vid en utbyggnad av den föreslagna typen.

Väg 160, Stora Höga – Rotvik
Västra Götalandsregionen anser att väg 160, sträckan Säckebäck – Varekil, är ett viktigt pendlingsstråk med hård belastning och mycket fritidstrafik under sommarhalvåret. Vägverket föreslår två utbyggnadsalternativ dels normal 70-skyltad landsväg, dels mötesseparerad 90-skyltad väg. Västra Götalandsregionen rekommenderar vägverket att arbeta vidare med alternativen och samtidigt belysa de planerade hastighetsgränserna på de kringliggande delarna av väg 160.

Regionprocessen i Värmland

I Värmland har en parlamentarisk grupp bildats för regionprocessen i Värmland. På initiativ av den gruppen ägde ett möte rum i februari mellan Värmlandsgruppen och Västra Götalandsregionen. Värmlandsgruppens syfte med mötet var att höra om regionens syn på en anslutning av Värmland till Västra Götaland, som ett led i en pågående process där man prövar olika alternativ om Värmlands framtida tillhörighet. I Värmland kommer processen med att bedöma olika alternativ i regionfrågan nu att fortsätta.
Regionstyrelsen lämnade vid dagens sammanträde ett uppdrag till regionfullmäktiges ansvarsberedning att för regionstyrelsens del följa den pågående Värmlandsprocessen samt ta initiativ till och genomföra de analyser som kan behövas.

 

 Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66 Christian Bergman, analytiker regionutvecklingssekretariatet, 0706 - 46 30 97


Läs meddelandet som PDF