Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-22 13:30


Beslut i korthet från regionstyrelsen 22 januari 2008


Vid sammanträdet den 22 januari behandlade regionstyrelsen bland annat ansökan om hjärtkirurgi på barn och ungdom samt Maritim strategi för Västra Götaland

Handlingar....

FULLMÄKTIGEÄRENDEN (ska avgöras av regionfullmäktige)

Bolagspolicy

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa den framtagna bolagspolicyn och att upphäva den tidigare beslutade. Bolagspolicyn ska gälla som ägardirektiv för de av regionen helägda aktiebolagen och, där det är tillämpligt, även för de delägda bolagen.

Policy för resor i tjänsten

Målen med den resepolicy som tagits fram är att uppnå en säker arbetsmiljö, ett miljöanpassat resande, ett kostnadseffektivt resande och resande när det behövs. För att uppnå detta kompletteras policyn med praktiska tillämplingar som t ex beskriver vid vilka tillfällen den anställde bör välja kollektiva färdsätt i stället för bil. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa resepolicyn.

Samverkan med kommunerna om hjälpmedel

Det nuvarande avtalet om hjälpmedelscentralernas verksamhet upphör att gälla i april i år. Verksamheten regleras i ett avtal mellan VästKom (kommunernas övergripande samarbetsorganisation i Västra Götaland) och Västra Götalandsregionen. Kommunerna och Västra Götalandsregionen har kommit överens om att genomföra en gemensam upphandling av hjälpmedelsförsörjning. Nuvarande avtal förlängs tills ett nytt avtal kan ersätta det nuvarande. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att besluta enligt förslaget.

Fördelning av betalningsansvar för Ädel-personalens avtalspensioner

I samband med Ädel-reformen 1992 gick drygt 60 000 anställda i hela landet över från landstingen till kommunerna. De ekonomiska konsekvenserna reglerades genom skatteväxlingar. Kostnaderna för personalens avtalspensioner ingick inte i de här skatteväxlingarna. Ett förslag till avtal har tagits fram och regionstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner avtalet under förutsättning att kommunerna gör detsamma.

Maritim strategi

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anta förslaget till maritim strategi för Västra Götaland. Strategin bygger på en vision: ”Gemensam kurs för Blå Väst: Västsverige skall vara en av Europas ledande maritima regioner med lösningar inriktade på innovation och miljöanpassad tillväxt”.

Fartygsvraken i Skagerrak

Västra Götalandsregionen har sedan ett par år varit aktiva i frågan om de potentiellt miljöfarliga fartygsvraken i Skagerrak. Den senaste informationen är att regeringen gett statskontoret i uppdrag att göra en snabb utredning om ansvarsfördelningen. Uppdraget kommer att redovisas till regeringen senast den 31 maj 2008. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att notera informationen.

Plan för funktionshinderfrågor

Handikappkommittén har utarbetat en plan för frågor som rör funktionshinder, ”Det goda livet för alla”, för tiden 2008-2010. Denna redovisar vilka åtgärder som ska genomföras under perioden och berör i huvudsak handikappkommitténs eget arbete, men även flertalet av regionens nämnder och styrelser. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa planen för funktionshinderfrågor.

MOTIONER (ska avgöras av regionfullmäktige)

Folkhälsa som utvecklingsfaktor

Jan Alexandersson (v) har i en motion föreslagit att Västra Götalandsregionen upprättar ett årligt folkhälsobokslut. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska vara besvarad med ett yttrande f¨ån regionkansliet som anger att folkhälsoperspektivet ska beaktas inom ramen för strukturen i det nuvarande bokslutet.

Nästa generation kollektivresenärer

Birgitta Losman (mp) och Sören Kviberg m fl (v) har motionerat om att Västtrafik ska införa rabatter för barn som reser med en vuxen samt genomföra åtgärder för att öka säkerheten för barn och föräldrar i kollektivtrafiken. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att den del av motionen som handlar om prissättningen på biljetter ska avslås, medan delen som berör säkerhet ska vara besvarad med det yttrande som Västtrafik lämnat.

Tillämpning av mångbesökarmodellen i Västra Götalandsregionen

Monica Selin har i en motion föreslagit en utredning av hur den så kallade mångbesöksmodellen kan tillämpas i Västra Götalandsregionen. Modellen innebär att arbetsteam där olika kompetenser ingår träffar och bedömer patienten som gjort minst fyra besök i akutsjukvården under de senaste tolv månaderna. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen bifalls och att man ska gå vidare med att utreda hur mångbesökarmodellen kan tillämpas i Västra Götalandsregionen.

Barnbokslut i Västra Götalandsregionen

Susanne Aronsson (-) har i en motion föreslagit att barnbokslut inrättas i Västra Götalandsregionen. Ett sådant ska redovisa hur arbetet med barnperspektivet genomsyrat regionens verksamhet. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionens ska vara besvarad med att nätverksgruppen för barn- och ungdomsfrågor inom Västra Götalandsregionen ska stödja uppföljningsarbetet i de här frågorna. 

Motion om designpris för dricksvattenautomater

Sören Kviberg (v) och Alberto Jorge (v) har i en motion förslagit att man inom Västra Götalandsregionen utlyser en designtävling för dricksvattenautomater. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

STYRELSEÄRENDEN (avgörs av regionstyrelsen)

Handlingsplan för det regionövergripande internationella arbetet 2008

Under 2008 kommer Västra Götalandsregionen att bedriva ett aktivt internationellt arbete. Den handlingsplan som regionstyrelsen fastställde innebär fokus på att Västra Götalandsregionen: Deltar aktivt i de internationella organisationer där regionen är medlem, verkar för att ha tydliga ståndpunkter i aktuella EU-frågor och att bedriva dessa effektivt. Regionens EU-arbete domineras av frågor på tillväxt- och  utvecklingsområdet, men i takt med att alltfler EU-beslut också berör olika aspekter av hälso- och sjukvård skall under 2008 även det internationella arbetet på detta område ses över. Man ska dessutom tillsammans med andra svenska och västsvenska aktörer medverka i vissa marknadsföringsaktiviteter i utlandet.

Remissyttrande över Minoritetsåterremiss i kommuner och landsting

Västra Götalandsregionen har fått tillfälle att yttra sig angående promemorian Minoritetsåterremiss i kommuner och landsting. Regionstyrelsen beslutade avge ett yttrande där promemorians förslag tillstyrks.

Nej till opartisk utredning av Västra Stambanans utbyggnad i Lerum

Lerums kommun har i en skrivelse begärt att regionstyrelsen tillsätter en opartisk utredare för att jämföra de olika alternativen för Västra Stambanans utbyggnad i kommunen. Regionstyrelsen ställer sig inte bakom Lerums kommun förslag.

Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att bedriva rikssjukvård inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar

I ett tillägg till Hälso och sjukvårdslagen från förra året regleras frågor om det som kallas rikssjukvård. Med rikssjukvård menar man vård där upptagningsområdet omfattar minst två sjukvårdsregioner utöver den egna. Nytt är att landsting och regioner ska söka tillstånd från Rikssjukvårdsnämnden för att bedriva rikssjukvård. Det första området som är aktuellt för en ansökan är hjärtkirurgi på barn- och ungdomar. Saghlgrenska Universitetssjukhuset bedriver sedan lång tid verksamhet av rikssjukvårdskaraktär inom det här området. Regionstyrelsen beslutade att ge styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i uppdrag att ställa samman ett underlag till ansökan om tillstånd att bedriva hjärtkirurgi på barn och ungdomar. Hälso- och sjukvårdsutskottet ska sedan utforma ansökan som ska vara inne hos Socialstyrelsen senast den 3 mars 2008.

 


 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF