Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-05 13:35


Beslut i korthet från regionstyrelsen den 5 februari 2008


Regionstyrelsen beslutade bland om investeringar i en ny kamera för magnetröntgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Dessutom beslutade man om riktlinjer för de måltider som erbjuds de anställda - Den goda måltiden.

Handlingar...

Fullmäktigerärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Västra Götalandsregionen skaffar filter mot barnporr

Regionstyrelsen vill göra det omöjligt att använda regionens datorer för att ta del av barnpornografi. Därför föreslår man att regionfullmäktige beslutar att filter mot detta ska installeras i alla datorer. Kostnaden beräknas till cirka 1,4 miljoner kronor, alltså ungefär 30 kronor per dator, och införandet kan ske vid årsskiftet 2008-2009.

Tillväxtprogram för Västra Götaland

Målet med tillväxtprogrammet, som gäller för tidsperioden 2008 – 2013, är att Västra Götaland ska vara en attraktiv och väl sammanhållen internationellt konkurrenskraftig region. Programmet består av ett regionövergripande och fyra delregionala program. Respektive kommunalförbund ansvarar för arbetet med de delregionala programmen, som inriktar sig på följande områden: Stimulera nyskapande, ta tillvara mänskliga resurser och att utveckla infrastrukturen. Utgångspunkten för programmet är Vision Västra Götaland - Det goda livet.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa det regionövergripande programmet.

 

Motioner (Ska avgöras av regionfullmäktige)

Ingen diskriminering inom inseminationsverksamheten

I en motion har Göran Larsson (mp) efterfrågat en översyn av inseminationsverksamheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Motionen beskriver att det förekommer diskriminering av lesbiska par. SU och hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) har fått tillfälle att yttra sig och konstaterar att reglerna är desamma för alla par och att tidigare felaktig information på webben nu har uppdaterats. Regionstyrelsen beslutade, efter yrkande från miljöpartiet, att återremittera motionen i avvaktan på att HomO, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, utreder en anmälan med liknande frågeställningar som de som tas upp i motionen.

Motion om insatser till stöd för utlandsfödda företagare

Bijan Zainali (s) vill att förutsättningarna för att skapa ett mångfaldsforum undersöks. Verksamheten är tänkt att vara öka företagandet bland utlandsfödda och att öka kunskapen om mångfald bland företagen. Regionutvecklingsnämnden (RUN) har lämnat ett yttrande som beskriver en rad åtgärder och insatser som sker i motionens anda. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen ska vara besvarad med RUN:s yttrande.

 

Styrelseärenden (Avgörs av regionstyrelsen)

92 miljoner plus för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Regionstyrelsen godkände årsredovisningen för regionstyrelsen och regionfullmäktige för 2007. Denna visar på ett överskott på sammanlagt 92 miljoner. De största posterna utgörs av regionkansliets administration med 56 miljoner och det personalpolitiska anslaget med 20,3 miljoner.

Riktlinjer för den goda måltiden

Personalutskottet har tagit fram riktlinjer för ”Den goda måltiden”, som ska ligga till grund för de olika förvaltningarnas arbete med att erbjuda regionens anställda mat med god kvalitet. Riktlinjerna kommer att ligga till grund för handlingsplaner hos de berörda förvaltningarna och regionstyrelsen beslutade att fastställa de föreslagna riktlinjerna.

Pengar till ansvarsberedningen

Sedan 2004 har en tillfällig beredning, ansvarsberedningen, haft regionfullmäktiges uppdrag att för regionens räkning följa arbetet med regionfrågorna i Ansvarskommittén. Denna har nu lämnat sitt förslag, men det finns ändå skäl att fortsatt följa och lyfta fram regionfrågorna. Beredningen har bland annat i uppdrag att fördjupa kunskapen om kommitténs huvudfrågor. Ansvarsberedningen beviljas ett anslag på 300 000 kronor för 2008.

Inga pengar till förstudie om hotell

Sahlgrenska International Care AB vill genomföra en förstudie om att uppföra ett hotell för bland annat patienter och konferensdeltagare. Bolaget hade ansökt om ett bidrag från regionstyrelsen med 300 000 kronor. Regionstyrelsen beslutade avslå framställan.

Ersättningsformer för handikappförvaltningen

Regionstyrelsen godkände nya ersättningsformer för handikappförvaltningens verksamheter

Planering av åtgärder för infrastrukturen

Regeringen har erbjudit Västra Götalandsregionen att genomföra regionala analyser av hur de olika transportslagen fungerar och deras eventuella brister. Avsikten är att de här analyserna ska fungera som en grund för de åtgärder som behöver genomföras. Regionstyrelsen beslutade att acceptera erbjudandet att delta i arbetet med att genomföra analyserna. Västra Götalandsregionen ska redovisa arbetet för regeringen senast den 30 september i år.

Investeringsmedel för MR-kamera till SU

Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill investera i magnetkameror och önskar därför få använda investeringsmedel från regionstyrelsen. Tanken är att införskaffa en kamera till SU/Sahlgrenska och att uppgradera en befintlig som finns på SU/Östra. Regionstyrelsen beslutade bevilja SU en låneram om 21 miljoner, vilken finansieras av regionstyrelsens utrymme för strategiska investeringar. 

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF