Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-06 14:05


Beslut i korthet från regionstyrelsens möte den 6 maj


Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Ansvarsfrihet för kommunalförbund och stiftelser

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om ansvarfrihet för fyra kommunalförbund och stiftelser som inte omfattas av den ansvarsfrihet som regionfullmäktige beslutade om i samband med årsredovisningen den 22 april. Beslutet gäller Kommunalförbundet för avancerad strålbehandling, Kommunalförbundet fastigheten Stretered, Västkuststiftelsens styrelse samt Stiftelsen Simmeröds barnhus.

Västra Götalandsregionen önskar permanent ansvar för regional utveckling 

Västra Götalandsregionen bildades 1999 och har sedan dess på försök haft ansvaret för det regionala utvecklingsuppdraget, ett uppdrag som annars är statens och som bedrivs av länsstyrelserna. Försöksverksamheten har av riksdagen förlängts i ett par omgångar och gäller nu fram till och med 2010.

Västra Götalandsregionen förordar nu att riksdagen gör ansvaret för regional utveckling permanent.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Motion om system som stimulerar kollektivt resande

I en motion till regionfullmäktige föreslår Jim Aleberg (s) och Johan Kanmert (s) att Västra Götalandsregionen utreder hur man kan stimulera de anställda att resa mer kollektivt, både i tjänsten och till och från arbetet med hjälp av till exempel bilpooler. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen är besvarad och hänvisar till personalutskottets yttrande att Västra Götalandsregionens resepolicy redan täcker in de flesta av motionens aspekter.

Motion om kompetenscentrum för jämställdhet och mångfald

Sören Kviberg m fl (v) föreslår i en motion till regionfullmäktige att det skapas ett kompetenscentrum för jämställdhet och mångfald inom Västra Götalandsregionen. Reigonstyrelsen svarar att man väntar på resultatet av en undersökning om hur Västra Götalandsregionen på ett mer effektivt sätt kan samordna jämställdhets- och mångfaldsfrågorna mellan de olika aktörerna inom regionen. Arbetet ska vara slutfört den 1 september. Regionstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att motionen är besvarad.

Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och yrkade bifall till motionen.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Plus 95 miljoner - Prognos för regionfullmäktige och regionstyrelsen 2008

Regionstyrelsen beslutade att godkänna delårsrapporten för regionfullmäktiges och regionstyrelsens verksamhet, mars 2008. Enligt beräkningarna kommer regionfullmäktiges och regionstyrelsens verksamhet att ge ett överskott på 95 miljoner för 2008. Merparten av överskottet beräknas komma från hälso- och sjukvårdsutskottets del av budgeten och beror bland annat på ofördelade anslag. 

Årsredovisning för stiftelser godkänd

Regionstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen 2007 för de stiftelser och gåvor som står under anknuten förvaltning hos Västra Götalandsregionen. Vid årsskiftet omfattade förvaltningen 109 stiftelser och 15 gåvor och dess sammanlagda värde uppgick till 359 miljoner kronor vilket är en ökning med 26,1 miljoner. Under 2007 delade stiftelserna ut 8,2 miljoner kronor främst inom områdena, medicinsk forskning, kultur och utbildning.

Ny rättspsykiatrisk enhet vid sjukhuset i Falköping

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget att bygga en ny rättpsykiatrisk enhet vid Skaraborgs sjukhus i Falköping. Byggandet av den nya enheten innebär att antalet vårdplatser utökas från dagens 16 till 24.

Regionstyrelsen beslutade även att bevilja fastighetsnämnden en låneram på 446 miljoner kronor till fastighetsinvesteringen, att Skaraborgs sjukhus får täckning för halva hyreskostnaden och att övrig finansiering av lokalhyror, kompetensutveckling och verksamhetsmedel ska prövas i budget och plan för 2009-2011.

Sjukhuset planerar att successivt anställa personal till den rättspsykiatriska enheten med början hösten 2008 och fram till årskiftet 2010/2011 när lokalerna tas i bruk.

Ytterligare 32 miljoner till ny vårdbyggnad vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

På grund av ökade kostnader för den nya vårdbyggnaden vid Södra Älvsborgs Sjukhus beslutade regionstyrelsen att bevilja ytterligare 32 miljoner i låneramen för fastigheten som nu beräknas kosta 462 miljoner kronor.

De ökade kostnaderna beror bland annat på det höga kostnadsläget inom byggnadssektorn och att berggrunden under fastigheten visat sig sämre än man förutsett.

15 miljoner extra till GöteborgsOperan 2008

Regionstyrelsen beslutade att GöteborgsOperan AB får ytterligare 15 miljoner i driftsbidrag för att klara de ökade produktions- och pensionskostnaderna 2008. De senaste åren har budgeten för operans produktioner varit densamma medan kostnaderna ökat och för 2008 har det saknats 11,5 miljoner i budgeten.

Läs mer i ett tidigare pressmeddelande från ekonomiutskottets sammanträde den 17 april 2008.

Regler för de förtroendevaldas arbete

Ärendet återremitterades.

Angereds närsjukhus egen förvaltning

Angereds Närsjukhus öppnades 2007 med ett begränsat antal verksamheter och kommer successivt att utöka sin verksamhet fram till 2010-2011 när sjukhuset ska vara klart. Hittills har sjukhuset drivits i projektform men arbetet har nu kommit så långt i att regionstyrelsen beslutade att sjukhuset den 12 maj 2008 ska övergå från projekt till att bli en självständig förvaltning under styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus.

Yttrande om regionkansliets budgetprocess

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen om den internrevision av regionkansliets budgetprocess som KPMG gjort på uppdrag av regionstyrelsens internrevisorer. I yttrandet instämmer regionkansliet delvis i rapportens slutsatser och rekommendationer.

Yttrande över rapporten "Vägen till svensk legitimation"

Regionstyrelsen beslutade att godkänna personalutskottets yttrande över utbildningsdepartementets rapport ”Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning i tredje land”. I yttrandet säger Västra Götalandsregionen att det nu finns ett förslag för en snabbare och bättre väg till legitimation än tidigare.

Yttrande över "Åtgärdsplan för den kliniska forskningen"

Regionstyrelsen beslutade att godkänna yttrandet över regerings utredning "Åtgärdsplan för den kliniska forskningen" (SOU 2008:7). Enligt Västra Götalandsregionen lämnar åtgärdsplanen flera goda förslag som bör utvecklas ytterligare. Men åtgärdsplanen innehåller även en del avsnitt där analysen är otillräcklig.

Yttrande över det nationella handlingsprogrammet för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling – KOLLframåt.

Ärendet utgick.

Yttrande över ändrade hastighetsgränser på de nationella vägarna

Regionstyrelsen beslutade att godkänna beredningsgruppen för regionutvecklings yttrande. Beredningsgruppen anser att förslaget i stort speglar den dåliga standard som fortfarande gäller för de nationella vägarna i Västra Götaland. I stort har man dock inga invändningar till de föreslagna hastighetsförändringarna men är kritisk till hastighetshöjningen på E20 mellan Vara och Skara samt hastighetssänkningen på E20 mellan Alingsås och Vårgårda där man anser att vägen snarare bör byggas ut till fyrfältsväg/motorväg.

Miljöpartet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Medlemskap i det europeiska nätverket för landskonventionens genomförande, ENELC

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen går med i nätverket ENELC, att man ska utse en representant till ENELCs generalförsamling till och med 2010 och att kulturnämnden ska ansvara för de åtgärder som krävs för Västra Götalandsregionens åtagande. Landskapskonventionen, som står nära Europarådet, ska arbeta med att förbättra skydd, förvaltning och planering av europeiska landskap. Konventionen ska även främja samarbetet kring landskapsfrågor inom Europa och stärka allmänhetens och lokalsamhällets delaktighet i det arbetet.

Lars Nordström (fp), ordförande i kulturnämnden, utsågs att representera Västra Götalandsregionen i ENELCs generalförsamling.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF