Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-05-12 14:15


Beslut i regionstyrelsen 12 maj i korthet


Fullmäktigeärenden (avgörs av regionfullmäktige)

Samarbete för avancerad strålbehandling

Kommunalförbundet för Avancerad Strålbehandling ska bygga och driva en gemensam anläggning i Uppsala med protonbestrålning av cancerpatienter. Medlemmar i Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling är de sju landsting och regioner som har universitetssjukhus.

Regionstyrelsen beslutade att bevilja direktionen för kommunalförbundet ansvarsfrihet för 2008 samt verksamhetsplan och budgetram för 2010. Styrelsen godkände även köpet av en fastighet för högst 50 miljoner kronor.

Ansvarsfrihet för samordningsförbunden

I Västra Götaland finns 20 samordningsförbund som drivs tillsammans med försäkringskassan och kommunerna. Regionstyrelsen beslutade bevilja ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2008 för styrelserna i alla samordningsförbunden.

Nya patientavgifter med VG Primärvård

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget om en ändring av patientavgifter som ska gälla från den 1 oktober i samband med att vårdvalsmodellen VG Primärvård träder ikraft. Bland annat sänks patientavgiften för ett läkarbesök på den vårdcentral som patienten valt till 100 kronor. Om patienten går till annan vårdcentral kostar läkarbesöket 200 kronor.

Se pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet…

Ingen utökning av pneumokockvaccinering nu

Marianne Nilsson (KD) vill i en motion att alla barn som föddes år 2008 ska få gratis vaccination mot pneumokocker. Hälso- och sjukvårdsutskottet skriver bland annat i sitt yttrande beslut finns om allmän vaccination av barn födda efter 1 oktober förra året och att en ändring måste ingå i en prioritering tillsammans med nya läkemedel, metoder och riktlinjer. Regionstyrelsen beslutar föreslå att motionen ska anses vara besvarad med utskottets yttrande.

Förbättringar av vård för neuropsykiatriska funktionshinder pågår

Annika Tännström (M) vill i en motion förbättra vården för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder. Med hänvisning till de yttrande över motionen som lämnats från styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar regionstyrelsen föreslå att motionen ska avslås med motivet att ett för bättringsarbete redan pågår.

Moderaterna och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Motion om KOL-tester för rökande anställda bordlades

Motionen från Göran Larsson (MP) om att alla anställda i Västra Götalandsregionen som röker ska erbjudas möjlighet att testa om de lider av lungsjukdomen KOL, bordlades.

Inte möjligt ge feriearbete till alla omvårdnadselever

Conny Brännberg (KD) vill i en motion att Västra Götalandsregionen utreder om man kan erbjuda feriearbete till samtliga elever vid omvårdnadsprogrammet eller motsvarande utbildningar. I ett yttrande från personalutskottet framgår bland annat att det inte finns tillräckliga resurser under sommarmånaderna för arbetsledning och att ungdomar i gymnasieskolans årskurs 1 och 2 inte har tillräcklig kompetens. Regionstyrelsen beslutar föreslå att motionen ska avslås.

Förbättringar inom skolhälsovården är ett kommunalt ansvar

Johnny Magnusson med flera (M) vill i en motion att förslag ska tas fram för hur Västra Götalandsregionen kan stödja skolhälsovårdsarbetet i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsutskottet menar i sitt yttrande att samverkan redan sker men att skolhälsovården är ett kommunalt ansvar.

Regionstyrelsen beslutar föreslå att motionen ska anses vara besvarad och styrelsen beslutar för egen del att initiativ ska tas till en dialog med Västkom, kommunalförbunden i Västra Götaland, om skolhälsovården.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Prognosen för fullmäktige och styrelse är ett minus på 110 miljoner

Månadsrapporten för regionfullmäktiges och regionstyrelsens egna verksamheter visar en prognos för helåret på ett underskott med 110 miljoner kronor. Enligt budget för 2009 ska det bli ett överskott på 17,5 miljoner kronor men delfinansiering av julgåvan till personal, utnyttjande av eget kapital om 124 miljoner kronor för målrelaterade ersättningar inom ortopedin och IT-investeringar som framflyttats pekar på att det blir ett underskott istället. Regionstyrelsen beslutade att godkänna månadsrapporten för mars månad.

Rapport om uppdrag till handlingarna

Regionstyrelsen beslutade att lägga rapporten om arbetsläget för de uppdrag styrelsen gett utskotten eller regionkansliet, till handlingarna.

Samordning av det tvärsektoriella arbetet

I budgeten för 2008 gav regionfullmäktige regionstyrelsen i uppdrag att tillsammans med handikappkommittén och folkhälsokommittén söka former för ökad samordning av det tvärsektoriella arbetet. Det råd som regiondirektören inrättade inom tjänstemannaorganisationen lämnar årligen en rapport. Regionstyrelsen beslutade att notera informationen och att arbetet ska rapporteras till regionstyrelsen.

Försäljning av ärvd fastighet

Den så kallade OLA-stiftelsen har ärvt en tredjedel av fastighet i Tuve i Göteborg som nu ska säljas. Marknadsvärdet är 1.675.000 kronor. Regionstyrelsen beslutade att sälja fastigheten.

Överenskommelse om kliniska prövningar

Regionstyrelsen beslutade att anta överenskommelsen mellan Sveriges kommuner och landsting och Läkemedelsföreningen om nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och icke-interventionsstudier i Sverige. Överenskommelsen reglerar förhållandet mellan sjukvårdshuvudmännen, universitet och högskolor samt läkemedelsföretagen. Samarbetet är en förutsättning för utveckling av nya läkemedel.

Den statliga kulturpolitiken behöver samordnas

Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande över de kulturutredningen och museiutredningen. I yttrandet framgår att staten bör anpassa sin kulturpolitik och strukturera den för att möta dagens och morgondagens förutsättningar och möjligheter. En reformering av den statliga museisektorn är också efterlängtad och har betydelse för den regionala verksamheten anser Västra Götalandsregionen i remissvaren till kultur- respektive museiutredningen.

Förslag om säkerhetskontroller vid offentliga sammanträden

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig om regeringens utredning om ”Säkerhetskontroller vid fullmäktige- och nämndsammanträden” enligt regionkansliets förslag.

Förslaget innebär att ordföranden inför ett sammanträde, efter samråd med polisen, får möjlighet att besluta om säkerhetskontroll. Det ska då finnas en misstanke om att det kommer att ske ett brott vid mötet som innebär allvarlig fara för någons liv, hälsa eller frihet eller för omfattande förstörelse av egendom.

Yttrande över säkerhetskopiors rättsliga status

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över regeringens betänkande ”Säkerhetskopiors rättsliga status” enligt regionkansliets förslag som justerades något.

Västra Götalandsregionen håller i huvudsak med om betänkandets förslag men vill att frågan om säkerhetskopior ska ses som allmän handling bör analyseras djupare. 

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. 

Yttrande över självständiga lärosäten

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över betänkandet ”Självständiga lärosäten” i enlighet med förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling.

Bland annat välkomnar Västra Götalandsregionen ambitionen att tillföra lärosätena ökad självständighet men ställer sig frågande till om betänkandet innebär något reellt mervärde för högskolesektorns verksamhet jämfört med idag. Västra Götalandsregionen anser vidare att betänkandet i många delar bygger på en ofullständig problemanalys och presenterar ett ramverk som kräver ytterligare utredning.

Yttrande över EU-samråd om Lissabonstrategin

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig enligt beredningsgruppen för regionutvecklings förslag om framtiden för Lissabonstrategin.

Västra Götalandsregionen anser bland annat att Lissabonstrategin, en strategi för tillväxt och sysselsättning inom EU, inte fullt ut nått sitt syfte även om den inspirerat beslutsfattandet och ökat medvetenheten om tillväxtfrågor på flera håll i Europa. Strategin har hittills haft en begränsad praktisk betydelse. Strategin ger dock viktiga signaler men bör fokuseras tydligare på gemensamma europeiska utmaningar.

Handlingar...

Kommentarer till regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF