Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-03-23 14:30


Beslut i regionstyrelsen 23 mars 2010


Vid dagens sammanträde beslutade bland annat regionstyrelsen att hälso- och sjukvårdsutskottet får använda 37,5 miljoner kronor av eget kapital till åtgärder för att korta väntetider i vården av barn och ungdomar med psykisk ohälsa samt att en medborgarundersökning ska genomföras som en del i utredningen av regionbildning Värmland – Västra Götaland.

Användning av eget kapital – satsning på vård av barn och ungdomar med psykisk ohälsa

Regionstyrelsen godkände en begäran från hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) om att få använda 37,5 miljoner kronor av eget kapital till åtgärder för förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa. Pengarna ska bland annat användas till:

  • Gruppbaserat förebyggande/behandlande arbete på ungdomsmottagningar
  • Psykiatrisjuksköterskor på BUP
  • Dagsjukvård för ätstörningspatienter
  • Att minska väntetider till neuropsykiatrisk utredning
  • Gruppverksamhet för att stödja tidig anknytning mellan barn och förälder

Pengarna är ett statsbidrag som Västra Götalandsregionen fick i december förra året och som inte kunde användas innan årets slut, utan därför redovisades som ett överskott i bokslutet för 2009.

Regionstyrelsen beviljade även följande verksamheter att använda eget kapital:

  • HSU får använda 8,5 miljoner kronor av outnyttjat eget kapital från 2009 för att köpa motsvararande drygt 90 ryggoperationer för att korta väntetider.
  • Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus får disponera eget kapital till en förstudie om utformning av lokaler för somatisk vård (fem miljoner kronor) samt till förberedande arbete med ett närsjukvårdscentrum (två miljoner kronor).
  • Kulturnämnden får använda tre miljoner kronor av eget kapital under 2010 för att befästa Film i Västs roll som nav i svensk filmproduktion.
  • Kulturnämnden får även omdisponera 5,9 miljoner kronor av tidigare beviljade medel för att använda till bland annat stöd inom hantverksområdet, ny kommunsamverkan samt stöd till dans- och teaterområdet.

Vänsterpartiet reserverade sig mot regionstyrelsens beslut om att inte få lägga en protokollsanteckning i ärendet.

FULLMÄKTIGEÄRENDEN

 Motion om att stötta personalinitiativ besvarad

I en motion till regionfullmäktige vill Gunilla Levén (M) att regionstyrelsen ska ta fram förslag till hur man kan stötta och ta tillvara personalens initiativ och goda idéer för att stärka ett innovativt klimat och en ökad delaktighet för personalen inom sjukvården.

I sitt förslag till svar på motionen skriver regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen uppfyller de krav man kan ställa på en attraktiv arbetsgivare genom att personalens initiativ redan idag uppmuntras, uppmärksammas och tas till vara inom regionens verksamheter. Däremed anser regionstyrelsen att motionen är besvarad.

Moderaterna reserverar sig mot beslutet till förmån för yrkande om att motionen ska bifallas.

Fossilfria verksamheter år 2020

Sören Kviberg (V) vill i en motion att förutsättningarna för att Västra Götalandsregionens verksamheter ska vara oberoende av fossila energislag år 2020 ska utredas. Regionstyrelsen beslutade att motionen ska anses vara besvarad genom de utredningar som har gjorts i samband med svaret på motionen. Fastighetsnämnden menar att målet att regionens verksamheter ska vara fossilfria 2020 är möjligt att uppnå. Västtrafik tog beslut för två år sedan om att vara fossilfria till 90 procent år 2020. Att man inte kan nå 100 procent beror på att tillgängliga bränslen innehåller en liten andel fossilt bränsle och att det på vissa små orter kan vara mycket kostsamt att försörja fordonen med förnybart bränsle.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om att motionen ska bifallas.

REGIONSTYRELSEÄRENDEN

Investering i Vårdutveckling 2010+ i Borås

Regionstyrelsen beslutade om omfattande investeringar i Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Under fyra år ska ombyggnationer för totalt 252 miljoner kronor göras för att nå målet om en integration av öppen och sluten vård.

Investeringen är en följd av den nya vårdbyggnaden, Tehuset. För att uppnå de verksamhetsmässiga fördelar som nybyggnaden möjliggör krävs omfattande ombyggnader i de gamla huskropparna. Vårdutveckling 2010+ är samlingsnamnet på alla byggnadsåtgärderna.

Regionstyrelsen beslutade att första etappen för 72 miljoner kronor sätts igång redan i år. Hela ombyggnaden ska stå klar år 2013.

Ombyggnad elevhem Billströmska folkhögskolan

Regionstyrelsen beslutade att etapp 2 av ombyggnaden av elevhem vid Billströmska folkhögskolan på Tjörn ska genomföras. Etappen kostar 15,2 miljoner kronor. Billströmska folkhögskolan är en av Västra Götalandsregionens sju folkhögskolor.

Regionfullmäktiges uppdrag 2009

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärendet för kompletteringar i texten.

Kostnader för föremålsmagasin avslogs

Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, Västarvet, har ansökt om 846.000 kronor för att täcka merkostnader för hyra och sanering samt flytt av samlingar till ett föremålsmagasin. Regionstyrelsen menar att Västarvet får ta med denna förfrågan vid kommande dialog om budget- och planprocess för åren 2011-2013.

Handlingsplan för externa kommunikationen 2010

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till handlingsplan för Västra Götalandsregionens externa kommunikation 2010.

Yttrande över Västtrafiks verksamhetsplan

Regionstyrelsen beslutade att avge ett något justerat yttrande över Västtrafiks verksamhetsplan 2011-2013 enligt regionutvecklingsnämndens förslag.

Alingsås medlem i samordningsförbund

Ärendet utgår då hälso- och sjukvårdsnämnderna 6 och 7 vill behandla ändringen i förbundsordningen.

Medborgarundersökning i utredningen av regionbildning Västra Götaland – Värmland

Den gemensamma politiska styrgruppen för utredningen om regionbildning Värmland - Västra Götaland föreslår att en medborgarundersökning ska genomföras i Värmland. Undersökningen motsvarar de undersökningar SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjort i Västra Götaland alltsedan regionen bildades för tio år sedan, och där medborgare tillfrågas om sin syn på den svenska flernivådemokratin, välfärd och utveckling, kultur och medier. Regionstyrelsen godkände att en sådan undersökning görs och anslog 557 000 kronor för ändamålet. Undersökningen kommer att göras av SOM-institutet. Motsvarande beslut har fattats av Region Värmland. (SOM = Samhälle Opinion Medier). 

Överklagande av beslut om leasing av ambulanshelikopter

Ärendet utgår sedan överklagandet dragits tillbaka.

Yttrande slutbetänkande ”Se medborgarna – för bättre offentlig service”

Regionstyrelsen beslutade avge yttrande enligt beredningsgruppen för regionutvecklings förslag över regeringens betänkande ”Se medborgarna – för bättre service”. Utredningens mål är att skapa former för samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner som ska förbättra tillgängligheten till offentlig service i hela landet.

Delegerad beslutsrätt VG Primärvård

Regionstyrelsen beslutade att regiondirektören får besluta i ärenden rörande avtalsförhållanden med vårdgivare inom regionens valfrihetssystem när det inte gäller godkännande av nya sökande.

Granskning av medel till personalpolitiska åtgärder

Efter en interrevision av regionstyrelsens medel för personalpolitiska åtgärder framkommer ett antal frågeställningar och förslag för att förtydliga vad pengarna ska användas till och tydligare uppföljningar av vad de åstadkommer. Regionstyrelsen beslutade därför att uppdra till personalutskottet att utarbeta mål för användningen och uppföljningen av de personalpolitiska medlen.

Kommentarer till dagens ärenden kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF