Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-10-09 14:00


Beslut i regionstyrelsen 9 oktober 2007


Handlingar

Delårsrapporten godkänd

Regionstyrelsen godkände delårsrapporten för augusti och helårsprognosen för 2007 och föreslår fullmätige besluta enligt förslaget. Prognosen visar på ett plus för 2007 på 900 miljoner kronor. Ökat bidrag till hälso- och sjukvården och Västtrafik

Justering av budgeten

Västra Götalandsregionens budget och flerårsplaner för åren 2008 till och med 2010 fastställdes av regionfullmäktige i juni. Vid dagens sammanträde beslutade regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att besluta enligt förslaget som innebär en ökning regionbidraget till hälso- och sjukvården med 248,8 miljoner kronor. Västtrafik får ett ökat bidrag med 60 miljoner kronor för 2008. Moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag. 

Finansiell strategi

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till ny finansiell strategi och föreslår regionfullmäktige att besluta enligt förslaget vilket bland annat innebär nya riktlinjer för förvaltningen av Västra Götalandsregionens pensionsmedel, 980 miljoner kronor. Milöpartiet och vänsterpartiet yrkade bifall till förmån för eget förslag.

Regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin

Utvecklingsplanen innebär bland annat att fler barn och ungdomar med psykiska besvär ska kunna få vård på vårdcentralerna. På så sätt kan fler av barnen med mest behov få vård inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Även samverkan med vuxenpsykiatrin behöver utvecklas. Främst gynnar detta barn och ungdomar i ålder 16 – 25 år. I planen poängteras även det förebyggande arbetet mot självmord. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige besluta att planen ska vara styrande i Västra Götalandsregionen och ligga till grund för vårdens framtida utveckling.

Motioner

Göran Larsson (mp) har motionerat om att stärka hbt-personers rättigheter. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen ska vara besvarad med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande och att detta överlämnas till samtliga beställare inom hälso- och sjukvården. Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för motionen.

Ulrik Nilsson (m) om regler vid avyttring. Regionstyrelsen beslutade att remmittera motionen till ekonomiutskottet.

Berit Adolfsson med flera (m) om köfri psykiatri för barn och ungdomar. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska anses besvarad med yttrandet från hälso- och sjukvårdsutskottet.

Jan Alexandersson (v) om dolda funktionshinder. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anse motionen besvarad med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande.

Fortsatt samordning av serviceverksamheten

Regionstyrelsen beslutade att remittera förslagen till principer och hur samordningen av serviceverksamheter ska genomföras till berörda nämnder. Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag.

Handlingsplan för information i anpassad form

Regionstyrelsen fastställde handlingsplanen för anpassad information. Utgångspunkten är att information ska vara tillgänglig för alla, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte. Planen täcker åren 2008-2009 och kommer att kosta ca 3,4 miljoner kronor att genomföra.

Detaljbudget för regionfullmäktige och regionstyrelsen

Regionstyrelsen godkände den föreslagna detaljbudgeten för 2008 för regionfullmäktige, regionstyrelsen och arkivnämnden.

Riktlinjer för hur Västra Götalandsregionen ska omsätta medarbetarnas innovationer

Medarbetarnas bidrag till att utveckla innovativa idéer och få dem omsatta i praktisk nytta är viktiga för Västra Götalandsregionens alla verksamhetsdelar och berör framförallt hälso- och sjukvården. Ideér uppkommer i den dagliga vårdsituationen, i utbildningsmoment, i verksamhetsutveckling och inom forskning och utveckling. De kan handla om allt från förbättringslösningar till avancerade innovationer som kräver mer omfattande utvecklingsarbete för att kunna tillämpas.
Regionstyrelsen antog riktlinjer för "Nyttiggörande av Västra Götalandsregionens immateriella tillgångar" och beslutade att ett permanent innovationsråd ska bildas.

Projektet Livsstil i Väst avslutas

2005 inleddes ett treårigt friskvårdsprojekt tillsammans med AB Volvo. Målet med projektet "Livsstil i Väst" har varit att stimulera de totalt ca 65 000 medarbetarna att anamma en hälsosammare livsstil. Projektet avslutas nu och tanken är att livsstilsfrågorna ska hanteras i den ordinarie verksamheten i framtiden.

Yttrande över inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019

Regeringen har remitterat de inriktningsunderlag som lämnats av Banverket, Vägverket och Statens institut för kommunikationsanalys för yttrande. Beredningsgruppen för regionutveckling har tagit fram ett förslag till yttrande som regionstyrelsen godkände. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget förslag

Yttrande över förslag till nationalpark för Kosterhavet

Naturvårdsverket har gett Västra Götalandsregíonen tillfälle att yttra sig över ett förslag till nationalpark för Kosterhavet. Miljönämnden har tagit fram ett förslag till yttrande som regionstyrelsen godkände.

 


 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88 Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF