Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-05-22 16:00


Beslut regionfullmäktige 22 maj 2007


 

Handlingar

2007 års Miljöstipendiat - klicka här för att ladda ned bilder.

Gröna listan gav miljöstipendium

Ida Sundvakt på Västra Götalandsregionens inköpsorganisation Westma, tilldelas året interna miljöstipendium. Ida Sundvakt har som projektledare och ansvarig för ett väl fungerande lagarbete tagit fram den så kallade Gröna listan. Gröna listan underlättar valet vid inköp av miljöanpassade möbler som leder till minskad energianvändning, ökad biologisk mångfald och dessutom stimulerar till bättre arbetsförhållanden i textilproducerande länder.

2007 års miljöstipendiat utdelades vid regionfullmäktiges sammanträde den 22 maj i Vänersborg. Ida Sundvakt får 25.000 kronor till att använda för miljöarbetet inom Westma.

Västra Götalandsregionens delårsrapport mars 2007

Regionfullmäktige beslutade att godkänna delårsrapporten för mars 2007 Enligt beräkningarna i delårsrapporten kommer Västra Götalandsregionens ekonomiska överskott att hamna på 900 miljoner kronor i år. Prognosen är 770 miljoner bättre än budget. Den främsta förklaringen är den ändrade beräkningen från Sveriges Kommuner och Landsting som innebär klart mer skatteintäkter jämfört med tidigare beräkningar.

Patientnämndernas årsredovisning 2006

Patientnämndernas årsredovisning visar att det skett en marginell ökning av antalet ärenden jämfört med förra året. Ärendena har främst riktat sig mot sjukhusvård, drygt 2000, och primärvård, knappt 1000. En markant ökning av ärenden kan ses när det gäller sjukhusvården i Göteborgsområdet.

Ärendena har främst handlat vårdgaranti och valfrihet, tillgänglighet samt bemötande. Av de totalt 4000 patienter som vände sig till patientnämnderna ansåg cirka 30 procent att de blivit felaktigt eller för sent behandlade. Många patienter har också framfört klagomål på att det inte går att komma fram på telefon till primärvården.

Årsredovisningen visar också på åtgärder vidtagna av patientnämnderna som gett resultat genom att rutiner ändrats inom vården när det gäller exempelvis kallelser, remisser och intyg.

Regionfullmäktige beslutade notera informationen.

Undertecknad deklaration mot trafficking

Regionfullmäktige beslutade att underteckna CLRAE:s deklaration om kampen mot människohandel, trafficking. Regionfullmäktige medverkar därmed till att påskynda att Europakonventionen mot trafficking träder i kraft.

Ostindiefararen har kostat Västra Götalandsregionen drygt 15 miljoner

Regionfullmäktige beslutade att anse motionen från Susanne Aronsson m.fl. (svg) om kostnader för Ostindiefararen ska anses vara besvarad. Motionärerna vill veta hur mycket Västra Götalandsregionen satsat på projektet ostindiefararen Götheborg. Sedan år 2001 har totalt 15 528 895 kronor satsats på projektet. Regionstyrelsen har lämnat bidrag på 8,6 miljoner, regionutvecklingsnämnden och förvaltningen drygt 5,7 miljoner, kulturnämnden 655 000 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 500 000 kronor.

Förutom de redovisade kostnaderna har förtroendelvalda och regionanställda medverkat vid olika aktiviteter. Kostnaderna för dessa resor uppskattas till ungefär 250 000 kronor.

Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet.

Organisation för tolktjänster ska utredas

Regionfullmäktige beslutade att motionen från Soili Brunberg )mp) och Carina Åström (v) om tolktjänster i Västra Götaland ska anses vara besvarad. Behovet av en ändrad organisation för tolkverksamheten ska utredas. Utredning ska se på möjligheterna att samordna språktolkning och teckentolkning.

Kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Sex interpellationer besvarades

  • Göran Larsson (mp) om arbetet med att genomföra intentionerna från utvecklingsstrategin, avseende satsningarna på primär- och tandvårdsstrategin.
  • Alberto Jorge (v) - Vilka befogenheter har biljettkontrollanter att använda våld mot passagerare?
  • Susanne Aronsson (svg) om ny konvention för funktionshindrade.
  • Annika Tännström (m) om lämpligheten i att regionen på köpt plats i media försöker påverka ännu ej fattade politiska beslut
  • Annette Ternstedt (v) om satsningen på jämställda löner – ett misslyckande hittills.
  • Birgitta Losman (mp) – Hur säkerställs personalens trygghet och arbetsmiljö vid upphandlande av trafik?
  • Interpellationen av Conny Brännberg (kd) om extra medel till de mindre vårdcentralerna bordlades.

Anmälan inkomna motioner

En motion anmäldes som inkommen från Annika Olsson (c) om att ställa krav om miljöskydd, livsmedelsverket och djurskydd i regionens upphandling. En från Birgitta Losman (mp) och Amanda Åhall (v) om nästa generation kollektivresenärer samt en från Sören Kviberg (v), Birgitta Losman (mp) och Susanne Aronsson (svg) om Älvsborgsbanan - en viktig länk i ett rundare Västra Götaland.

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF