Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-31 17:00


Beslut regionfullmäktige 31 mars 2009


Ökad förståelse mellan politik och profession

Regionfullmäktiges tillfälliga beredning har undersökt skapande av arenor för förståelse mellan profession och politik. Beredningen har tre förslag, varav ett om mötesplatser, ett om ledarskapet och vikten av att föra ut politiska beslut och politikernas uppföljning samt ett om roller där kunskapen om varandras roller är grundläggande. Regionfullmäktige beslutade att överlämna beredningens förslag till regionstyrelsen för beredning.

Regionbildning med Värmland ska utredas

Regionfullmäktige beslutade att frågan om ett samgående med Värmland ska utredas. Landstinget i Värmland ansökte hösten 2008 hos regeringen om att få bilda region ihop med Västra Götalandsregionen. Regionfullmäktige beslutade att i första hand ska en beskrivning av konsekvenser och förutsättningar göras. Arbetet ska ske gemensamt med Värmland. Om en ny regionbildning genomförs kan denna tidigast ske den 1 november 2014.

Fullmäktiges ledamöter hade som underlag en jämförelse mellan skattesatser och avgifter. Jämförelsen visade också befolkningsutveckling, ekonomi, arbetsmarknad och näringsliv, utbildningsnivå, turism och infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser. Jämförelsen visade även på likheter och skillnader inom hälso- och sjukvården, tandvården och folkhälsan samt kollektivtrafiken och kulturen.

Beslutet togs efter votering där 141 ledamöter röstade för förslaget och fyra mot. Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet.

Sex utmaningar för bättre folkhälsa

Sex olika utmaningar som påverkar våra livsvillkor ska styra arbetet för en bättre folkhälsa i Västra Götaland. Policyn har ett hälsofrämjande perspektiv och tar upp strukturella förutsättningar för folkhälsa.

I förslaget till ny folkhälsopolitisk policy som regionfullmäktige ställde sig bakom ska utmaningarna kunna vara en gemensam plattform för det samlade folkhälsoarbetet i Västra Götaland. Inte bara Västra Götalandsregionen ska omfattas av utmaningarna utan även kommuner, statliga myndigheter och frivilligorganisationer. De ska även kunna gälla i ett antal år.

De sex utmaningarna i policyn är att skapa förutsättningar för jämlika och jämställda livsvillkor, trygga och goda uppväxtvillkor, livslångt lärande, ökat arbetsdeltagande, åldrande med livskvalitet samt goda levnadsvanor.

Principer för finansiering av regionens serviceverksamheter

Regionfullmäktige beslutade att godkänna föreslagna principer och modell för finansiering av serviceverksamheterna. Principerna handlar om vad som ska vara anslagsfinansierat och vad som ska vara intäktsfinansierat.

223 miljoner till NU-sjukvården för genomförande av Vård 2010

Regionfullmäktige beslutade att investeringar inom NU-sjukvården ska genomföras. NU-sjukvården vill ha ytterligare 223 miljoner kronor för genomförandet av sjukhusets utveckling, kallad Vård 2010. Vård 2010 sker i flera steg och redan 2008 beviljades 180 miljoner för genomförande av det första steget. I arbetet med att förbättra NU-sjukvårdens kvalitet och effektivitet sker förändringar i sjukhusens verksamhet samt vissa ombyggnader.

Vill stimulera arbetsmarknaden med 200 miljoner

Regionfullmäktige beslutade att satsa 200 miljoner kronor för att stimulera arbetsmarknaden inom byggsektorn. Underhållsarbeten och investeringar tidigareläggs till 2009 vilket också medför lägre kostnader för Västra Götalandsregionen då byggprojekt blir billigare i en lågkonjunktur. Prioriteringar kommer att göras ihop med de berörda förvaltningarna. Fler åtgärder kan komma att vidtas för att dämpa effekterna inom byggsektorn under nästa år.

Västra Götalandsregionen beredda ge vård till barn i Gaza

Regionfullmäktige beslutade att skriva till regeringen om att Västra Götalandsregionen är beredd att ställa resurser till förfogande för sjukvårdsinsatser i Gaza och andra krisområden. Resurserna kan vara ett läkarlag och kan ingå i det samordnade bistånd som SIDA ansvarar för. Regeringen får sedan avgöra hur erbjudandet av hälso- och sjukvårdande insatser bäst kan användas. Beslutet är en följd av ett yrkande från Sören Kviberg (V).

Lättare ta med cykel i regiontrafiken

Det ska bli lättare att ta med sig cykeln på bussar och tåg i Västra Götaland. I en motion vill Sören Kviberg (V) och Anette Ternstedt (V) att Västtrafik tar fram ett enhetligt och tydligt system för taxor och regler för cyklar i kollektivtrafiken. Regionstyrelsen menar att Västtrafik redan påbörjat ett sådant arbete och att informationen på Västtrafiks webb ska förtydligas. Därmed anser regionfullmäktige att motionen är besvarad.

Vänta med utredning om kvinnors företagande

Gunilla Levén (M) vill i en motion stärka möjligheterna för kvinnors företagande. Regionutvecklingsnämnden pekar på att ett 20-tal projekt om kvinnors företagande pågår just nu inom Västra Götalandsregionen. Regionfullmäktige vill inte besluta om fler kartläggningar eller utredningar innan resultaten av de 20 pågående projekten är klara och beslutar därför att motionen är besvarad.

Beslutet avgjordes genom votering, 106 röstade för förslaget och 40 mot. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Fyra nya motioner

Under regionfullmäktiges sammanträde redovisades fyra nya motioner som lämnats in av ledamöter. En från Johnny Magnusson m. fl. (M) om inrättande av en Strokeinterventionsenhet, en från Stefan Kristiansson m. fl. (MP) om Västra Götaland – en kärnkraftsfri region, en från Johnny Magnussion m. fl. (M) och Monica Selin m. fl. (KD) om att låta Skene lasarett bli ett självständigt närsjukhus, en från Gunilla Levén (M) om att inrätta ett utvecklingskansli samt en från Claes-Göran Borg (V) om ungas inflytande.

Valärenden

Ett antal val av ledamöter gjordes till olika styrelser och nämnder.  

Sex frågor besvarades

Under sammanträdet besvarade ordföranden i styrelser och nämnder sex frågor från ledamöter. Frågorna handlade om investeringar på Skene lasarett, om kostnader för avvecklingen av Heljerödshemmet, om kaos på NÄL, om hotad patientsäkerheten med nya färdtjänstavtalet, om framtiden för Skene lasarett och om passagerare ska lämnas kvar på hållplatsen.

Fem interpellationer besvarades

Under sammanträdet besvarades också fem interpellationer. En om stöd till utveckling av alternativa fångst- eller  produktionsmetoder för fisk, en om Film i Västs medverkan till näringslivsutvecklingen i Västra Götaland, en om Arianeprogrammen vid Volvo Aero i Trollhättan, en om krav vid upphandling av mammografi i Göteborg samt en om att akut sjuka barn som fyllt 16 år inte får sjukvård på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Interpellationen om bemanningen på Skene lasarett bordlades då ordföranden i styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus inte var närvarande.



Kontaktperson: Hans Aronsson, ordförande regionfullmäktige, 0705-31 32 00.
Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24. Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF