Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-20 14:00


Beslut regionstyrelsen 20 november i korthet


 

FULLMÄKTIGEÄRENDEN (ska avgöras av regionfullmäktige)

Fortsatt samordning av serviceverksamhet

Regionstyrelsen fastställde för sin del de förhållningssätt som ska gälla när det gäller fortsatt samordning av serviceverksamheterna i Västra Götalandsregionen. Beslutet följde förslaget förutom att hanteringen av samordningsvinsterna kommer att behandlas i samband med arbetet med budgeten. Verksamherna för kost, städ, vaktmästeri/interna transporter, löneadministration, fakturahantering och patientfakturering ska bli en del av förvaltningen Regionservice enligt en föreslagen tidplan fram till 2009. 

Reservation: M och kd. Protokollsanteckning: Mp och kd.

Regionens utnyttjande av lokaler

Västra Götalandsregionen ser över sitt behov av administrativa lokaler och fastighetsnämnden har därför gjort en kartläggning. Regionstyrelsen vill utreda lokalbehovet i Göteborg - här vill man se en samordning av lokalerna till färre antal platser än idag. Fastighetsnämnden ska bland annat ta fram en lokalförsörjningsplan för de administrativa lokalerna i Göteborg och formulera enhetliga riktlinjer för förhyrning.

Reviderat tillväxtprogram

Regionstyrelen ställde sig bakom förslaget till det regionala tillväxtprogrammet för 2008-2013, liksom till förslaget till hur ärendet ska hanteras. Den fortsatta beredningen av ärendet sker i BRU - beredningsgruppen för regional utveckling. Regionfullmäktige kommer att få möjlighet att lämna synpunkter innan regionstyrelsen fattar beslut om det nya tillväxtprogrammet i januari 2008.

Protokollsanteckning: mp och v.

 

MOTIONER (Behandlas av regionfullmäktige)

Deltagande i det Europeiska ungdomsutbytet Eurodyssee

Göran Levin mfl (fp) har i en motion förelagit att Västra Götalandsregionen ska delta i ungdomsutbytet Eurodysse. Regionstyrelsen föreslår att regionutvecklingsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheterna till ett deltagande.

Om järnvägens betydelse för hållbarheten

Sören Kviberg m fl (v) och Stefan Kristiansson m fl (mp) har motionerat om att Västra Götalandsregionen ska utrdea järnvägarnas betydelse för hållbarheten. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Älvsborgsbanan för ett rundare Västra Götaland

Sören Kviberg m fl (v), Birgitta Losman (mp) och Susanne Aronsson (-) vill att förutsättningarna för en utveckling av Älvsborgsbanan utreds. Regionstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att motionen ska anses besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Miljöskydd, livsmedelssäkerhet och djurskydd vid upphandlingar

Annika Olsson (c) vill att Västra Götalandsregionen antar riktlinjer för upphandling av livsmedel till verksamheterna, särskilt när det gäller miljökrav, livsmedelssäkerhet och djurskydd. Servicenämnden har yttrat sig om motionen och beskriver att man antagit EKU:s nationella kriterier som riktlinjer i kommande upphandlingar. Dessa kriterier omfattar de områden som berörs i motionen. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska vara besvarad med servicenämndens yttrande.

 

STYRELSEÄRENDEN (beslut i styrelsen)

Fullmakt att företräda regionen inför domstol

Chefsjurist Birgit Bratt, eller annan som hon förordnar får i uppdrag att vara den som företräder Västra Götalandsregionen i domstol under 2008.

Fastighetsinvesteringar vid Alingsås lasarett

Regionstyrelsen beslutade att investera i en ny byggnad för strokeavdelningen vid Alingsås lasarett. För detta beviljas Västfastigheter en låneram på 10 miljoner kronor.

Externfinansierade investeringar i lokaler

Regionstyrelsen beslutade bevilja fastighetsnämnden låneram om:

3,8 miljoner kronor för ombyggnader vid Mariestads sjukhus, 9,5 miljoner kronor för ombyggnader vid Kärnsjukhuset i Skövde och 1,7 miljoner kronor för ombyggnader vid Su/Sahlgrenska. För de föreslagna investeringarna finns hyresavtal eller förslag till hyresavtal som innebär att intäkterna kommer att täcka kostnaderna.

Finansiering av datoriserat kemikaliehanteringssystem

Servicenämnden vill få ett utökat regionbidrag med en miljon kronor för att finansiera det datoriserade kemikaliehanteringssystemet. Regionstyrelsen beslutade att behovet under 2008 får täckas av de medel som servicenämnden förfogar över. För 2009 kan frågan prövas i den ordinarie budgetberedningen.

Marknadsföringsstrategi för Västra Götalandsregionen

Ärendet återremitterades för vidare beredning.

Oktoberrapport för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Delårsrapporten för regionfullmäktige och regionstyrelsen visar på en årsprognos på + 74 miljoner kronor - en förbättring på tolv miljoner jämfört med prognosen i augusti.

Yttrande över vägutredning i Vara kommun

Vägverket har gett Västra Götalandsregionen möjlighet att yttra sig angående en vägutredning om E20 och vägskälet vid Jung i Vara kommun. Regionstyrelsen beslutade att avge ett yttrande som beredningsgruppen för regionutveckling tagit fram. I detta konstarerar man att Västra Götalandsregionen vill se E20 utbyggd till motorväg/fyrfältsväg genom hela Västra Götaland. Därför är det självklart att vägskälet vid Jung får en lösning i form av en planskild trafikplats som lätt kan anpassas till den önskade utbyggnaden av E20.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Yttrande över ”Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS”

Regionstyrelsen godkände förslaget till yttrande som tagits fram av regionutvecklingsnämndens presidium och beslutade överlämna detta till näringsdepartementet.

Ledsagning för funktionshindrade inom kollektivtrafiken

Banverket och Vägverket har uppdraget från regeringen att ta fram handlingsprogram för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling. En del handlar om hur ett system för hur funktionshindrade ska garanteras ledsagning i kollektivtrafiken. Västra Götalandsregionen har fått möjlighet att yttra sig och kommentera förslaget. I stora delar ansluter förslaget till de riktlinjer som redan tagits fram i Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen är emellertid kritisk till förslaget att ledsagare ska beställas 24 timmar i förväg. Istället vill man se en modell liknande den Västtrafik använder. Västtrafik kräver tidbokning en timma innan resan mellan klockan 7 och 20 samt fyra timmar innan under övrig tid.

 

Handlingar....

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66.


Läs meddelandet som PDF