Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-06 13:55


Beslut regionstyrelsen i korthet


FULLMÄKTIGEÄRENDEN (ska avgöras av regionfullmäktige)

Återremiss reglemente Kungälv och Frölunda sjukhus

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärendet om ändring av reglemente för styrelsen Kungälv och Frölunda sjukhus som innebar en namnändring.

Prishöjning vuxentandvården

En generell prishöjning på 2,5 procent föreslås inom vuxentandvården (folktandvården) nästa år. Utöver den generella höjningen kommer justeringar att göras för vissa åtgärder för att vara kostnadstäckande. Priserna för Frisktandvården föreslås vara oförändrade.

Avskrivning av lån för Axevalla folkhögskola

Regionens fordran på drygt sex miljoner kronor avskrivs och pantbreven återlämnas till Stiftelsen Axevalla folkhögskola.

Motion om hälsostugor

Monica Selin (kd) har i en motion föreslagit ett samarbete med några större kommuner om att på försök inrätta så kallade hälsostugor. Samtliga remissinstanser ställer sig bakom motionens intentioner men anser inte att hälsostugor är en bra lösning. Regionstyrelsen beslutade därför föreslå fullmäktige att avslå motionen.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för yrkandet att bifalla motionen.

STYRELSEÄRENDEN (beslut i styrelsen)

Investeringar för drygt 1,7 miljarder nästa år

Regionstyrelsen beslutade fastställa investeringsplanen för åren 2008-2010. Beslutet innebär att nästa år kommer totalt 1754 miljoner att investeras i fastigheter och utrustning. Totalt anger planen investeringar för 5162 miljoner kronor under tre år. Investeringsplanen omfattar samtliga investeringar, både de som ryms och beslutas inom utförarnas utrymmen och de som ryms och beslutas inom regionstyrelsens utrymme.

Jämställd budgetprocess

Ekonomiavdelningen lämnade en uppföljning av arbetet med jämställdhetsintegrerad budgetprocess. Regionstyrelsen beslutade att notera informationen.

Plan för planering och uppföljning

Regionstyrelsen godkände tid- och aktivitetsplanen för planerings- och uppföljningsaktiviteter under nästa år.

Ansökan om anslag för stressmedicinska

Regionen lämnar en ansökan till regeringen om att få behålla anslag till forskningsprojekt. Institutet för stressmedicin vill fullfölja fem forskningsprojekt man fått statliga anslag för som inte kan avslutas i år. Det gäller studier av patienter med utmattningssyndrom. Den fortsatta kostnaden för projekten beräknas till 2,1 miljoner kronor.

Kompetenscenter om våld i nära relationer

Ett regionalt kompetenscentrum för våldutsatta kvinnor inrättas i Västra Götaland nästa år med placering vid Kungshöjds vårdcentral i Göteborg. Vårdpersonalen möter ofta kvinnor utsatta för våldtäkt och misshandel och därför ska personalens kompetens ökas för ett bättre bemötande och omhändertagande. Primärvården Göteborg blir huvudman men verksamheten ska arbeta med hela regionen som bas.

Rapport om tredje sektorn för bearbetning

I februari 2006 lämnade ledamoten Ulla-Britt Hagström en rapport i regionfullmäktige om vilken roll den så kallade tredje sektorn har i framtiden för Västra Götalandsregionens verksamheter. Regionstyrelsen beslutade att överlämna rapporten till ett flertal nämnder och utskott för att dessa ska beakta innehållet vid upprättande av handlingsplaner eller motsvarande.

Samordning av beredningarna

Frågan om kultur-, miljö- och regionutvecklingsberedningarnas arbetsformer har tidigare diskuterats. För att få en ökad samordning överlämnas till beredningarna att besluta om samordning av sina möten till samma dag, tid och plats. I framtida översyner av den politiska organisationen ska modellen med tre beredningarna ses över.

Rutiner för förskottering av väg- och järnvägsobjekt

Regionstyrelsen fastställde rutiner för förskottering av väg- och järnvägsobjekt som bland annat innebär att regionutvecklingssekretariatet och ekonomiavdelningen ska samråda innan ärende behandlas av regionutvecklingsnämnden.

Yttrande om trafikutbud till Västtrafik

Regionstyrelsen godkände regionutvecklingsnämndens förslag till yttrande till Västtrafik om trafikutbud i kommande upphandlingar av tågtrafik år 2009 och 2010.

Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för gemensamt yrkande.

Yttrande över Arbetskraftsinvandring till Sverige

Regionstyrelsen godkände förslaget till yttrande.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...  



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF