Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-06-12 17:20


Budget för 2008 fastställd


En majoritet i regionfullmäktige ställde sig bakom budgetförslaget för 2008 (samt plan för 2009 och 2010) från majoritetspartierna socialdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet.

Handlingar

Budget 2008
Efter elva timmar, 112 inlägg och 111 repliker beslutade regionfullmäktige att ställa sig bakom budgetförslaget från de tre partierna i majoriteten. Samtliga partier i regionfullmäktige hade förslag till budget för kommande år.
Partiernas budgetförslag...

Majoritetspartiernas budgetförslag innebär bland annat en oförändrad skattesats på 10 kronor och 45 öre och att verksamheterna får en löne- och kostnadskompensation på totalt 968 miljoner kronor. Regionbidragen är på totalt drygt 34 miljarder kronor.
Läs mer…

Moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna budgetförslag.

Förskottering Partihallsförbindelsen i Göteborg
Regionfullmäktige beslutade att Västra Götalandsregionen ska låna ut 200 miljoner kronor till Vägverket som en förskottering av medel för att bygga Partihallsförbindelsen i Göteborg.

Partihallsförbindelsen är en viktig åtgärd för att förbättra framkomligheten vid Tingstadsområdet med en direkt förbindelse mellan vägarna E20 och E45. Projektet skulle enligt den regionala infrastrukturplanen startat under 2006 men har försenats. Eftersom förbindelsen skulle ge så stora positiva effekter både för trafikanter och miljö lånar Västra Götalandsregionen nu ut 200 miljoner för att åstadkomma en tidigareläggning av projektet och för att säkra byggstarten till hösten i år. Byggtiden beräknas till tre år. Förskotteringen sker genom ett räntefritt lån och regionen beräknar att återbetalningen av pengarna ska kunna ske under år 2011.

Nödvändiga investeringar i infrastrukturen
Regionfullmäktige beslutade att godkänna det regionala inriktningsunderlaget för infrastrukturen för år 2010-2019. I underlaget framgår att Västra Götalandsregionen motsätter sig trafikverkens förslag om en senareläggning av kapacitetsförstärkningen på Västra Stambanan mellan Alingsås och Göteborg samt järnvägsanknytningen till Landvetters flygplats.

I underlaget framgår även att det nationella vägnätet måste kompletteras med en utbyggnad av E20 till motorväg eller fyrfältsväg, att minst en ny älvförbindelse i Göteborg behövs liksom en utbyggnad av E45 väster om Vänern till så kallad två plus en-väg.

Vidare framhålls det stora behovet att förbättra det regionala vägnätet och att investera för en väsentlig utökning av kollektivtrafiken. Inom järnvägssektorn är det särskilt viktigt att bygga Västlänken i Göteborg och att Hamnbanan i Göteborg behöver byggas ut i ny sträckning med dubbelspår och med en kompletterande broförbindelse vid Marieholm. Vidare framhålls vikten av att fullfölja järnvägsutbyggnaden mellan Göteborg och Borås samt att påbörja Götalandsbanan mot Jönköping. Även Norra Bohusbanan, Kinnekullebanan och Viskadalsbanan måste rustas upp och moderniseras.

Utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin återremitterad
Regionfullmäktige beslutade att den regionala utvecklingsplanen för barn- och ungdomspsykiatri återremitteras.

Beslutet togs efter votering där 95 ledamöter ville avgöra frågan idag och 53 röstade för återremiss. Det räcker med att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter röstar för återremiss för att ärendet ska beredas ytterligare.

Gällande styrdokument, visioner och policier
Regionfullmäktige beslutade fastställa vilka styr- och inriktningsdokument som gäller för regionens verksamheter under 2007-2008.

Sammanträdestider regionfullmäktige
Regionfullmäktige beslutade att fullmäktiges sammanträdestider för nästa år ska vara 19 februari, 22 april, 20 maj, 9-10 juni, 9 september, 20-21 oktober och 2 december.

Ansvarfrihet för beställarförbunden
Regionfullmäktige beslutade att styrelsen för Beställarförbundet 4 S (Stenungsund) och styrelsen för Beställarförbundet 5 S (Grästorp) ska beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2006.

Inkomna motioner
Monica Selin (kd) lämnade in en motion om tillämpligheten av den så kallade mångbesökarmodellen i Västra Götalandsregionen. Göran Larsson (mp) om en översyn av inseminationsverksamheterna på SU med syfte att motverka diskriminering av lesbiska par. Göran Levin med flera (fp) om att delta i det europeiska ungdomsutbytet Eurodyssee. Annette Ternstedt med flera (v) om att lära mer om unga kvinnors psykiska ohälsa.

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070249 17 24, eller presschef Kjell Foss, 070241 52 88.


Läs meddelandet som PDF