Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-03-02 10:30


Chef utsedd för ny kulturförvaltning i Västra Götalandsregionen


Birgitta Adler, Ulricehamn, har utsetts till chef för Västra Götalandsregionen nybildade, kulturfrämjande förvaltning.

Den nya förvaltningen, som tillsvidare heter Förvaltningen för kulturutveckling, ska verka för att stimulera kulturlivets utveckling genom kontakter med aktörer och kommuner. Det är verksamheterna Musik i Väst, Regionbiblioteket samt Konst- och kulturutveckling som sedan årsskiftet finns samlade i en förvaltning med ca 80 medarbetare i Göteborg, Borås, Skara, Skövde, Mariestad och Uddevalla.

Birgitta Adler är idag kulturchef i Ulricehamns kommun, och har ett mångårigt förflutet på olika kultur- och utvecklingstjänster i Västsverige.

– De verksamheter som ingår i den nya förvaltningen har mycket kontakter och en närhet till dem som ska beröras av de olika kulturyttringarna – människorna i Västra Götaland. Det känns spännande att jobba på det sättet, att vara en del av mötet mellan konsten och människan, säger Birgitta Adler.

Genom den förändrade organisationen vill Västra Götalandsregionen skapa en kraft som samlar aktörer från hela det kulturpolitiska fältet och som kan utveckla kontaktnätet – både med kommunerna och med kulturaktörer av olika slag. Huvuduppdraget är att främja och utveckla kulturen.

– Jag kan också se det regionala perspektivet i detta. Det finns olika förutsättningar i Västra Götaland, man jobbar på olika sätt med kulturutbudet, och därmed borde det också vara så att de olika delarna stimulerar och utvecklar varandra, säger Birgitta Adler.

Birgitta Adler tillträder sitt nya jobb den 1 juni.

– Förutom att Birgitta Adler är en person med stor kunskap om kulturliv och kulturpolitik, är hon också en person som har goda förutsättningar att utveckla den ledning som behövs för förnyelsearbetet i den nya förvaltningen, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Fram till 1 juni är Västra Götalandsregionens chefsjurist Birgit Bratt tillförordnad chef för förvaltningen.



Kontaktperson: Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24, och Birgitta Adler på 0321-59 51 70.


Läs meddelandet som PDF