Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-14 15:50


Dags att vaccinera sig mot influensa


Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa. Det gäller särskilt de som är över 65 år eller har vissa kroniska sjukdomar. Dessa personer riskerar att bli allvarligt sjuka eller få allvarliga följdsjukdomar.

Den 20 oktober går startskottet för årets influensavaccination.

- Vi rekommenderar att alla som är över 65 år eller som, oavsett ålder, har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom, vaccinerar sig mot influensa, säger biträdande smittskyddsläkare Charlotte Larsson. Dessa personer riskerar att bli allvarligt sjuka och kan få svåra följdsjukdomar. Vaccination rekommenderas även till den som har diabetes eller nedsatt immunförsvar.

Kunskap och information
Förra året vaccinerade sig 55 procent av alla över 65 år, vilket var något fler än året innan. Målet är att 75 procent vaccinerar sig. För att nå så många som möjligt i riskgruppen arbetar Västra Götalandsregionen med att på olika sätt sprida kunskap och information om influensavaccination.

- I årets kampanj medverkar två av Västra Götalandsregionens läkare i en informationsfilm och en radiospot om influensavaccination, berättar Charlotte Larsson. De kommer att sändas i TV4 och i flera kommersiella radiokanaler. Dessutom annonserar vi i dagspressen under kampanjen.

Första fallet konstaterat
Det första fallet med influensa A konstaterades redan för fyra veckor sedan i Stockholm. Undersökning av detta influensavirus visar att det är en så kallad H3N2-stam. Virusstammen liknar den stam som ingår i årets vaccin. Ytterligare tre fall med influensa A och ett fall med influensa B har konstaterats i Stockholm. Två av dessa är smittade i Sverige och två är smittade utomlands. För ett fall saknas information om smittland.

Måndagen den 13 oktober konstaterades det första fallet av influensa i Västra Götaland. Det var en person som insjuknat med luftvägssymtom under helgen och där prov påvisade influensa A. Personen hade sannolikt blivit smittad av en anhörig som själv insjuknat med luftvägssymtom efter en utlandsresa.

Även om enstaka fall med influensa nu har påvisats så sätter troligen influensan fart på allvar först tidigast i december och till dess hoppas Charlotte Larsson att alla som tillhör en riskgrupp hunnit vaccinera sig. För den som tillhör en riskgrupp kostar det 100 kronor att vaccinera sig.

Smittskyddsläkare Smittskyddsläkare Charlotte Larsson. Klicka på bild för att ladda, bilden är fri för publicering.

Fakta om influensa
• Influensa är en smittsam virussjukdom som i typiska fall börjar med frossa, snabbt stigande feber, huvudvärk, muskelvärk och torrhosta.
• Den återkommer varje år, någon gång mellan december och april och pågår under cirka två månader.
• Viruset förändrar sig från år till år och därför behövs ny vaccination inför varje influensasäsong.
• Smittan sprids både genom luften, t ex när någon som är sjuk hostar eller nyser och vid direktkontakt, till exempel vid handskakningar.
• Inkubationstiden är en till tre dagar.

 



Kontaktperson: Biträdande smittskyddsläkare Charlotte Larsson, tel 0522-931 09 eller smittskyddssjuksköterska Kristina Nyström, tel 031-368 56 12.
Informatör Åsa Sundell, 0708-80 16 19.


Läs meddelandet som PDF