Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-12-02 15:00


Internationella handikappdagen 3 december

Databas för tillgänglighetsfrågor gör succé


Den databas  för tillgänglighetsfrågor som Västra Götalandsregionen utvecklat  har blivit en succé och håller nu på att växa till ett nationellt projekt.

Att få reda på hur många trappsteg det finns, hur bred dörren är eller om jag klarar mig utan medhjälpare. Det är frågor som kan vara avgörande för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Sedan ett par år finns det möjligt att få en bild av tillgängligheten  på olika besöksmål redan innan man reser dit. 
Databasen, som tagits fram gemensamt av handikappkommittén, handikapporganisationer,  och Västsvenska Turistrådet i samarbete med kommuner  och turistnäringen i Västra Götaland har väckt stort intresse i övriga landet.  Turismen i Västerbotten var först utanför Västra Götaland att ansluta sig. Därefter har organisationer och kommuner i  bland annat Skåne, Blekinge och Östergötland hakat på.

–Trycket är hårt utifrån. Det ringer nya varje vecka som vill veta mer och ansluta sig, berättar Marianne Salén, Avdelningen funktionshinder och delaktighet i Västra Götalandsregionen.
Vården på webben, Folkets Hus och Parker, landsbygdsbutikerna, länsstyrelser och Skärgårdsstiftelsen är bara några exempel.
Länstrafiken i Västerbotten är redan ansluten. I Västra Götaland är Västtrafik på gång att kopplas ihop med databasen. När man planerar sin resa ska man kunna följa hur tillgängligheten ser ut från resan börjar tills den slutar.
Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) och Synskadades riksförbund (SRF) har ställt sig bakom databasen nationellt och vill vara med och utveckla den vidare.

Efter jul ska en projektansökan lämnas in till allmänna arvsfonden. Förhoppningen är att få pengar till marknadsföring för att göra databasen mer känd bland brukarna. I takt med att databasen växer ökar också kraven på kvalitet och användarvänlighet.

– Brukarna är tydliga med att de vill ha en enda databas så att de vet hur den är upplagd och att informationen är densamma över hela Sverige, säger Marianne Salén.
I Västra Götaland är 30 av 49 kommuner anslutna liksom en stor del av Västra Götalandsregionens egna verksamheter till exempel habilitering, kultur, vårdcentraler, tandvård och folkhögskolor.

Lena Hult (s) och Lars Åke Carlsson(m) ordförande och vice ordförande i handikappkommittén gläds åt att den glada nyheten  lyfts fram i samband med internationella handikappdagen 3 december.

–Det här är ett av flera exempel på att vi kommit en bra bit på väg här i Västra Götaland. Mycket beror på den goda samverkan vi har med brukarna i vårt råd för funktionshinderfrågor där vi politiker och brukare möts och diskuterar med varandra, säger Lena Hult.
Att handikappkommittén lämnar förslag direkt till Regionstyrelsen för beslut gör också att frågorna får den tyngd de förtjänar. Likaså att planen för funktionshinderfrågor beslutas av regionfullmäktige. Planen innehåller 31 åtgärder för ökad tillgänglighet, delaktighet och hållbar utveckling.
Regionstyrelsen väntas också fatta beslut om upp till 100 nya jobb för personer med funktionsnedsättning.
Men med ett år kvar till 2010 då samhället ska vara tillgängligt för alla medborgare finns det fortfarande mycket kvar att göra.
– Vi måste öka takten i förbättringsarbetet både inom Västra Götalandsregionens egna verksamheter och i Västra Götaland som helhet, säger Lars Åke Carlsson.

Tillgänglighetsdatabasen kan nås från många kommuners hemsidor till exempel www.vanersborg.se

eller Västsvenska Turistrådets hemsida www.vastsverige.com


 



Kontaktperson: Ordf Lena Hult, 0705 56 17 84, vice ordf Lars Åke Carlsson 0705 41 54 62 eller handikappchef Bengt Säterskog 0521 27 52 66 eller 0705 5737 07.


Läs meddelandet som PDF