Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-17 10:50


Datavirus nu under kontroll


Västra Götalandsregionen har arbetat intensivt med att bekämpa ett aggressivt datavirus. Delar av verksamheten, främst Kungälvs sjukhus, drabbades den 7 september och situationen är nu under kontroll.
 
Under den senaste veckan har IT-enhetens säkerhetssystem rapporterat misstankar om dataviruset Conficker/Downadup på ett 100-tal av regionens över 40 000 datorer och servrar. Av dessa datorer visade sig ett antal vara smittade.

Angreppet drabbade till största delen Kungälvs sjukhus och deras röntgenutrustning. Västra Götalandsregionens IT-enhet, VGR IT, har nu rensat larmande datorer och verifierat att de har högsta säkerhetsnivå. Åtgärderna har lett till att situationen nu är under kontroll.
 
Verksamheten på Kungälvs sjukhus har drabbats av mindre störningar på grund av att datorer har varit avstängda från nätverket, men eftersom nätverket varit igång och man haft tillgång till andra datorer har det aldrig varit frågan om någon risk för patientsäkerheten.
 
Anledningen till smittan är inte helt definierad och utredning pågår.



Kontaktperson: Hans Ekman, IT-direktör, IT-strategiska avdelningen, 0705 - 49 33 58, samt Jeanette Sandén, informatör, VGR IT, 0702 - 59 44 00.


Läs meddelandet som PDF