Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-17 13:40


De mest sjuka får mer vård med vårdvalet inom primärvården


Riksrevisionen påstod i en rapport i november i år att vårdvalet inom primärvården har gynnat de minst sjuka och haft undanträngningseffekter för de med stort vårdbehov. Hälso- och sjukvårdsavdelningens utredning visar att dessa effekter inte kan ses i Västra Götaland.

Hälso- och sjukvårdsavdelningen upplevde att flera av Riksrevisionens slutsatser inte stämde i Västra Götaland. Vårdvalsenheten och område Uppföljning och Analys har därför gjort en fördjupad analys av Riksrevisionens slutsatser. Utredningen visar en annan bild på flera viktiga punkter.

Undanträngningseffekt?
Till skillnad mot Riksrevisionens slutsats visar hälso- och sjukvårdsavdelningens utredning att antalet läkarbesök i primärvården ökat för de personer som är svårast sjuka och antalet läkarbesök i primärvård för de minst sjuka minskar.  Utredningen visas också att de i gruppen svårast sjuka i Västra Götaland som inte gjort något läkarbesök i samtliga fall har haft någon annan kontakt med hälso- och sjukvården. Vårdvalsmodellen ligger därmed i linje med medicinsk prioritering och att resurser fördelas utifrån medicinska behov.

Riksrevisionen syns ha dragit slutsatser om vårdutnyttjandet utifrån hypotesen att en individs sjuklighet och behov av vård är konstant över tid. Hälso- och sjukvårdsavdelningens granskning visar att detta antagande inte är korrekt.

Vårdcentralernas placering?
Riksrevisionens rapport säger att de nya vårdcentralerna främst har etablerats socioekonomiskt starka områden i större tätorter. Hälso- och sjukvårdsavdelningens analys visar att i Västra Götaland är bilden en annan. Samtliga geografiska områden i Västra Götaland fick nyetableringar vid vårdvalets införande och de flesta geografiska områden har också fått nya etableringar efter vårdvalets införande. Analysen visar vidare att nya vårdcentraler har en högre socioekonomisk tyngd än vårdcentraler som varit verksamma innan vårdvalets införande.

Kostnader?
Primärvårdens andel av de totala hälso- och sjukvårdskostnaderna i Västra Götaland har minskat sedan vårdvalets införande. Införande av vårdval har inte bidragit till någon kostnadsökning inom primärvårdsområdet.

Länk till analysen (justerad version 2014-12-18)

 



Kontaktperson: Stefan Bengtsson, vårdvalsenheten, 0730-77 77 16, eller Anneth Lundahl, Uppföljning och Analys, 0709-50 33 91.


Läs meddelandet som PDF