Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-09-06 08:30


De utvecklar framtidens sjukvård


Den 7-8 september samlas cirka 250 kliniska forskare och beslutsfattare inom universitet, forskningsindustri och sjukvård på Svenska Mässan i Göteborg för erfarenhetsutbyte. Bakom konferensen om sjukvårdens framtida utveckling står Gothia Forum, en del av Västra Götalandsregionen.

- Vi ser det som vår uppgift att skapa en mötesplats för olika intressenter inom klinisk forskning. Här ska de kunna hämta inspiration från när och fjärran för att stärka den kliniska forskningen i Sverige. På sikt hoppas vi kunna bidra till tillväxt inom Life Science-området med fler företag och arbetstillfällen, säger Kaj Stenlöf, verksamhetschef för Gothia Forum.

Konferensen invigs av regionrådet och ordföranden i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott, Jonas Andersson.

En inbjuden inspiratör är Bill Dean från North Carolina Research Parks Network, som berättar om hur North Carolina utvecklats från tobaksproducerande landsbygd till framgångsrik Life Science region. Frågor om forskningsetik står också i fokus. Klinisk forskning sker i nära samverkan med sjukvården och patienters medverkan är en förutsättning. Sveriges ende professor i medicinsk etik, Niels Lynöe talar om hur patienten behandlas i forskningen. Även den privata sjukvården är representerad genom Carola Lemne, VD för Praktikertjänst, som kommer att tala om nyttan av forskningsbokslut. I övrigt innehåller programmet ett stort utbud av miniseminarier där deltagarna väljer inriktning efter intresse i ämnen som läkemedelsanvändning, innovationer, jämställd forskning, forskningsfinansiering, medicinteknik och forskarskolor.

De två dagarna avslutas med en paneldiskussion på temat hur intressenterna kan samverka bättre för att nya rön ska komma patienterna och sjukvården till godo snabbare. Medverkande i panelen är bland andra Barbro Westerholm, riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet, Johannes Hulthe, chef för tidig klinisk forskning, AstraZeneca R&D Mölndal,  och Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet.

Fakta om Gothia Forum
Gothia Forum är en ny enhet inom Västra Götalandsregionen. Inom Gothia Forum samarbetar Göteborgs universitet (Sahlgrenska akademin), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, forskningsindustrin, Chalmers Tekniska Högskola och Västra Götalandsregionen. Ett av Västra Götalandsregionens uppdrag är att arbeta för att främja tillväxt och en hållbar utveckling i Västra Götaland. Där spelar forskning och samarbete med externa parter en stor roll.



Kontaktperson: Kaj Stenlöf, chef för Gothia Forum för klinisk forskning, 0708-76 01 30, eller Åsa Särlvik, kommunikatör, Gothia Forum för klinisk forskning, 0767-92 66 46.


Läs meddelandet som PDF