Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-12-04 15:30


Delegation från Västra Götaland studerade tillväxten i Indien


En delegation från Västra Götaland genomförde i slutet av november en studieresa, i regi av Reväst och Västra Götalandsregionen, en studieresa till Bangalore i Indien. Syftet var att studera den snabba ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i området. Bangalore, med åtta miljoner invånare, är centrum i en region med 70 miljoner invånare och en kraftfull utveckling inom framför allt IT-området.

 

En av huvudfunktionerna är att till mycket låga kostnader ta över bland annat IT funktioner från företag i Västvärlden. Detta har lyckats mycket bra inte minst för att Indien årligen utbildar 500 000 civilingenjörer. Många företag bland annat Volvo, lägger också egna verksamheter i Bangalore. Denna globalisering kommer att starkt påverka hela den västerländska sysselsättningsstrukturen.

 

I Bangalore finns vidare ett mycket livaktigt kulturliv med framstående grupper inom dans, teater och inte minst film. Indien är världens största land när det gäller filmproduktion. Ledande indiska politiker gav mycket kraftiga signaler att de, för ömsesidig förstärkning av den egna verksamheten, önskade ett kulturpolitiskt samarbete med Västra Götalandsregionen. En önskan som regionens kulturnämnd kommer att ta fasta på.

 

Deltagarna som representerade högskola, kommun, fack och region var överens om att studieresan varit värdefull då den visat på att vår del av världen måste följa vad som sker i ett land med 1,1 miljarder invånare och en tillväxt kring nio procent och som samtidigt är en vital demokrati.



Kontaktperson: Lars Nordström, regionråd och ordf kulturnämnden, tel 0709 20 68 39


Läs meddelandet som PDF