Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-17 15:20


Möjlighet att skicka mobilbilder till hudkliniken införs


Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade idag att införa mobil teledermatoskopi. Det innebär att man kan ta en bild på hudförändringar med exempelvis en mobilkamera och skicka till hudkliniken för bedömning. Utskottet avsätter tre miljoner kronor till införandet i projektform under två år.

Beslutet om mobil teledermatoskopi togs i samband med ordnat införande av nya läkemedel, metoder och kunskapsunderlag. Beslutet ger en regiongemensam introduktionsfinansiering. Utskottet har tidigare tagit beslut om ordnat införande under 2015 för 147 miljoner kronor. Dagens beslut innebar ytterligare 77 miljoner kronor.

Satsning på fler ST-läkare i allmänmedicin
I den politiska majoritetens tilläggsbudget för 2015 avsätts ytterligare 20 miljoner kronor för att finansiera fler ST-tjänster i allmänmedicin. Orsaken är att det fortsatt är en brist på allmänläkare i Västra Götaland trots att antalet utbildningsplatser har ökat kraftigt sedan vårdvalet VG Primärvård infördes 2009.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att hälso- och sjukvårdsdirektören ska lämna förslag på hur ST-tjänster i allmänmedicin ska formas. Förslaget ska bland annat innehålla lämpligt och möjligt antal ST-tjänster i allmänmedicin för de kommande 5-10 åren för att förbättra tillväxten av specialister i allmänmedicin i Västra Götaland och samtidigt säkerställa en hög kvalitet på utbildningen.

Grön Rehab fortsätter under 2015
Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att ge hälso- och sjukvårdsnämnderna i uppdrag att säkra verksamheten Grön Rehab även under 2015. Den politiska majoriteten har i sin tilläggsbudget för 2015 tillfört tio miljoner kronor för att verksamheten ska kunna fortsätta under nästa år.

Utskottet gav också hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att genomföra en analys och ge förslag på metoder för att utvärdera verksamhetens kvalitet.

Grön Rehab bygger på den forskningsbaserade kunskapen om trädgårdens och naturens förmåga att ge återhämtning och stressreduktion, vilket kombineras med etablerade metoder inom sjukgymnastik, arbetsterapi och psykoterapi. Det finns i nuläget olika aktörer som driver Grön Rehabverksamhet. Exempelvis driver både Närhälsan, hälsan- och arbetslivet och samordningsförbunden verksamheter med Grön Rehabinriktning i Västra Götaland.

Dagens sammanträde var det sista med hälso- och sjukvårdsutskottet. Vid nyårsskiftet försvinner hälso- och sjukvårdsutskottet i samband med att en hälso- och sjukvårdsstyrelse införs.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53, Helén Eliasson (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69,
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, eller Kjell Foss, kommunikationsstrateg HSA, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF