Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-05-08 14:05


Regionstyrelsen 8 maj 2007

Ekonomiskt överskott även i år


Den ekonomiska prognosen som redovisades på regionstyrelsen idag visar att Västra Götalandsregionens ekonomi är stark även i år. Beräkningarna säger att det kan bli ett överskott på 900 miljoner kronor. Styrelsen redovisade också Västra Götalandsregionens kostnaderna för projektet ostindiefararen Götheborg.

Handlingar

Beräknat överskott på 900 miljoner kronor
Enligt beräkningarna i delårsrapporten för mars månad kommer Västra Götalandsregionens ekonomiska överskott att hamna på 900 miljoner kronor i år. Prognosen är 770 miljoner bättre än budget. Den främsta förklaringen är den ändrade beräkningen från Sveriges Kommuner och Landsting som innebär klart mer skatteintäkter jämfört med tidigare beräkningar.

- Sammantaget bedömer Västra Götalandsregionens verksamheter ett positivt resultat för året. Men vi kan se ett orosmoln när det gäller den höga kostnadsutvecklingen under årets första månader, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

- Det beräknade överskottet förutsätter att verksamheterna fortsätter att hålla sig inom de givna ramarna och har ett fortsatt fokus på kostnadskontrollen, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Vårdproduktionen har ökat de första månaderna och beräknas öka under 2007. Sjukhusens produktion har ökat liksom antalet besök inom primärvården jämfört med samma tid förra året. Vårdgarantin har inte uppnåtts inom alla områden men extra resurser har satsats för klara vårdgarantin under året.

Ostindiefararen har kostat Västra Götalandsregionen drygt 15 miljoner
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen från Susanne Aronsson m.fl. (svg) om kostnader för Ostindiefararen ska anses vara besvarad. Motionärerna vill veta hur mycket Västra Götalandsregionen satsat på projektet ostindiefararen Götheborg. Sedan år 2001 har totalt 15 528 895 kronor satsats på projektet. Regionstyrelsen har lämnat bidrag på 8,6 miljoner, regionutvecklingsnämnden och förvaltningen drygt 5,7 miljoner, kulturnämnden 655 000 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 500 000 kronor.

Förutom de redovisade kostnaderna har förtroendelvalda och regionanställda medverkat vid olika aktiviteter. Kostnaderna för dessa resor uppskattas till ungefär 250 000 kronor.
För detaljerad redovisning se handlingarna (länk ovan).

Undertecknad deklaration mot trafficking
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att underteckna CLRAE:s deklaration om kampen mot människohandel, trafficking. Regionstyrelsen vill därmed medverka till att påskynda att Europakonventionen mot trafficking träder i kraft.

Yttrande havsmiljöinstitut
Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande över Havsmiljöutredningens delbetänkande Ett svenskt havsmiljöinstitut. I betänkandet föreslås ett vetenskapligt havsmiljöinstitut med verksamhet vid flera universitet och i alla svenska havsområden. Institutet ska ha flera kvalificerade uppgifter bland annat vetenskapligt stöd för miljöövervakning och informationsspridning om tillståndet i havsmiljön.

Utredaren föreslår att institutets kansli ska placeras i Göteborg. Skälen för detta är universitets starka marina profil, universitetsledningens starka stöd och löfte om medfinansiering samt omgivande aktörers stöd och samverkan på det maritima området. Västra Götalandsregionen är beredd att för sin del aktivt medverka till att lokaliseringen av havsmiljöinstitutet sker till Göteborg.

Yttrande Grönboken för maritima frågor
Regionstyrelsen beslutade avge yttrande till Europeiska kommissionen angående Grönboken för maritima frågor i enlighet med förslaget från presidiet i beredningsgruppen för regionutveckling. 

Regionstyrelsen lämnade ett yttrande över EU:s grönbok den 13 mars till näringsdepartementet men EU-kommissionen har uppmanat Västra Götalandsregionen att inkomma med en skrivelse till kommissionen med synpunkter till den maritima arbetsgruppen så snart som möjligt.

Organisation för tolktjänster ska utredas
Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att motionen från Soili Brunberg )mp) och Carina Åström (v) om tolktjänster i Västra Götaland ska anses vara besvarad. Styrelsen föreslår att behovet av en ändrad organisation för tolkverksamheten ska utredas. Utredning ska se på möjligheterna att samordna språktolkning och teckentolkning i en verksamhet som drivs i egen regi eller i ett kommunalförbund.

Yttrande program suicidprevention
Regionstyrelsen beslutade godkänna folkhälsokommitténs förslag till yttrande över ett nationellt program för suicidprevention. Yttrandet skickas till socialdepartementet.

Stöd- och bidragspolicy
Regionstyrelsen beslutade ge arbetsgruppen för en regiongemensam stöd- och bidragspolicy att fortsätta sitt uppdrag enligt eget förslag. En regiongemensam policy ska bland annat ge en mer rättvis behandling av ansökningar om stöd och bidrag samt undvika skiftande tolkningar och avvikelser i bedömning av ansökningar.

Yttrande ”Från socialbidrag till arbete”
Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande till socialdepartementet över slutbetänkandet ”Från socialbidrag till arbete”. I yttrandet framgår att Västra Götalandsregionen anser att finansiell samordning är till nytta för både individ och samhälle.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF