Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-22 14:15


Elev på Steneby ska göra en ordförandekedja


Regionfullmäktiges presidium har beslutat att en ordförandekedja ska tas fram för användning vid representationer. Efter en tävling bland studerande på magisterprogrammet vid Stenebyskolan vann Robert Karlssons förslag. Han har nu fått uppdraget att göra den.

- Det är glädjande att vi kunnat ta tillvara den kompetens som finns på Stenebyskolan i Dalsland. Det medför att ordförandekedjan kommer att framställas lokalt, säger regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson.

Som en betydande aktör lokalt, nationellt och internationellt finns Västra Götalandsregionen ofta med vid olika representationstillfällen. Det finns en tradition i Europa men också i exempelvis Göteborgs stad, Stockholms läns landsting och Region Skåne att ordföranden i fullmäktige bär en kedja vid representationen.

En tävling utlystes bland Stenebyskolans elever att lämna förslag på utformningen och fyra förslag kom in. Regionfullmäktiges presidium hade till sin hjälp silversmeden Staffan Nilsson, chefen för hemslöjdskonsulenterna Ingrid Strömvall, Jan Hilmersson från Stenebyskolan, Ann bergström från konstenheten och Bodil Warolin från regionkansliet i för att utse vinnande förslag.

Juryn utsåg förslaget från Robert Karlsson från Simrishamn som går en masterutbildning på högskolan Steneby. Förslaget heter Tecken.

- Det vinnande förslaget uppfyller väl vårt önskemål om en ordförandekedja med hög konstnärlig kvalitet och med en tydlig profil för vår region, säger Hans Aronsson.

Juryn motiverar beslutet bland annat med att förslaget har en historisk och geografisk koppling till Västra Götalandsregionen. Att materialvalet är bra och att brukbarheten för kedjans ändamål är mycket god. 

Bilder fria för publicering (klicka för högupplöst):

Kedja Hans                            Kedja 

Hans Aronsson visar vinnande förslaget          Kedjans kommande utformning

Kedja                            Kedja  

Vinnande förslaget                                           Detaljer  



Kontaktperson: Regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson, 0705-31 32 01.


Läs meddelandet som PDF