Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-20 09:00


Elever ska få klamydiatest via skolan


Elever i sju skolor i Västra Götaland ska under en tid kunna få provtagningskit för test av klamydia genom skolsköterskan. I ett försök ska gymnasieeleverna slippa få klamydiatesten hemskickade. Syftet är att öka antalet ungdomar som testar sig.

Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen startar idag ett pilotprojekt med klamydia.se. I samarbete med skolhälsovården ges elever på sju gymnasieskolor i Västra Götaland möjlighet att beställa provtagningskit för klamydiatestning hos skolsköterskan. Detta kit kommer att skickas till eleven via skolsköterskan. Det är tre skolor i Göteborg, två i Borås, en i Uddevalla samt en i Skövde som deltar.

- Vi har fått indikationer på att en del ungdomar känner det olustigt att få ett vadderat brev från klamydia.se hemskickat, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Skolsköterskans roll är alltså bara att förmedla kontakten med klamydia.se och att dela ut provtagningskitet när det kommit. Elever som visar sig ha klamydia hänvisas till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för behandling.

- Om projektet faller väl ut, tänker vi erbjuda alla gymnasieskolor i Västra Götaland att, från någon gång i höst, påbörja samma verksamhet, berättar Peter Nolskog.



Kontaktperson: Peter Nolskog, bitr. smittskyddsläkare, 0500-43 24 16.
Peter Almerson, smittskyddssjuksköterska, 031-368 56 09.


Läs meddelandet som PDF