Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-27 14:30


Inbjudan till media

Samtal om en europeisk arbetsmarknad för unga


Representanter för media är välkomna att delta i ett samtal om ungdomars möjligheter på en europeisk arbetsmarknad. Samtalet äger rum 3 maj på Europa Direktkontoret, Göteborgs Stadsbibliotek och är ett arrangemang av Västra Götalandsregionen och KulturUngdom i samband med Europaveckan 3-9 maj.

Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i hela Europa. Det är en problematik som förvärrats av den ekonomiska krisen då antalet lediga jobb minskat och konkurrensen om jobben är stor. Samtidigt väntar en ovanligt stor generationsväxling under de kommande åren, när 40-talisterna går i pension. Det innebär att det är viktigare än någonsin att ta till vara ungas kunskaper och kompetens. Hur kan vi öka ungdomars möjligheter att hitta sin väg in på arbetsmarknaden, i Västra Götaland och Europa?

Västra Götaland ingår i ett europeiskt sammanhang där vi inte är ensamma om att stå inför dessa utmaningar. Europa erbjuder möjligheter till att lära av varandra och samarbeta. Ser förutsättningarna lika ut för alla? Vilka stöd finns? Vad säger EU:s ungdomspolitik? Hur kan olika aktörer i samhället jobba långsiktigt mot ett gemensamt mål?

Välkomna till ett samtal om ungdomars möjligheter på en europeisk arbetsmarknad!

Datum och tid: 3 maj, kl. 12 – 13.30 (lättare lunch serveras från kl. 11.45)

Plats: Europa Direktkontoret, Göteborgs Stadsbibliotek

Deltagare:
Emmy Strömberg från EU-kommissionen
Charlotte Schéle (tidigare Lindeberg) från Svenskt Näringsliv
Fanny Bergström från tankesmedjan Get to know us Sweden
Marja-Leena Lampinen från Västra Götalandsregionen
Mikael Lundgren från Företagsamt lärande i Skaraborg
Olof Person från den europeiska arbetsförmedlingen AF Eures.

Moderator är Therese Albrechtson, EU-ambassadör för kvinnligt företagande 2009.

 

Den tredje till nionde maj firas Europaveckan i Västsverige, med temat ungdomar och ”Vägar ut i Europa”. Europaveckan arrangeras i samband med Europadagen den 9 maj, vilket var den dag 1950 då Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Syftet med Europaveckan är att informera och uppmuntra till debatt om aktuella frågor med en europeisk dimension.



Kontaktperson: Fredrik Anderman, Kulturungdom, 0708-66 02 42. Charlotta Lundström, Enhet Internationell Samordning, 0768-40 35 00.


Läs meddelandet som PDF