Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-22 13:00


Europeiska naturbruksgymnasier till Västra Götaland och Strömma


Den 28 oktober håller det europeiska nätverket för naturbruksgymnasier EUROPEA generalförsamling på Strömma naturbruksgymnasium i Marks kommun. Närmare 100 representanter för ett tjugotal länder kommer att under en knapp vecka att diskutera naturbruk under temat ”Fokus på klimatet”.

Som underlag för diskussionerna om de framtida miljö- och klimatutmaningar för naturbruksutbildningarna ligger resultat från enkäter som skickats ut till olika målgrupper i alla medlemsländer - lantbrukare, konsumenter, utbildare och elever vid naturbruksskolor. Deras tankar om framtida utmaningar och möjligheter vad gäller klimat och miljö kommer under mötet att kombineras med föreläsningar och seminarier ledda av inbjudna talare. Tillsammans kommer det att resultera i förslag om hur de europeiska naturbruksskolorna ska agera i framtiden.

Mötet inleds på måndagen 26 oktober av Kent Johansson, ledamot av regionstyrelsen och ordförande i regionutvecklingsnämnden. Bland talarna märks Stefan Edman, biolog, författare och före detta miljörådgivare åt förre statministern Göran Persson, Elisabeth Gauffin, vice ordförande i LRF samt Göran Öhrlander, skogsskötselchef på Södra Skog.

Fokus för mötet på Strömma är miljö och klimat. Det är ett av fem fokusområden under det övergripande temat ”Så möter vi framtida utmaningar för yrkesutbildningarna” som EUROPEA kommer att arbeta med under denna och de följande fyra generalförsamlingarna. Övriga fokusområden är industri och arbetsliv, elever och ungdomskultur, utbildning och skolpolicy samt samhälle och konsumenter.

EUROPEA arbetar för att utveckla och förbättra naturbruksutbildningarna i Europa och för att underlätta samarbete och utbyte mellan medlemsländerna. Det handlar bland annat om att stimulera och underlätta utbyte mellan olika länder för studenter och personal, att ordna praktikplatser, att medlemsländerna ska godkänna varandras nationella utbildningsbevis samt om att studera och stödja förändringar i jordbruks- och landsbygdsnäringar i ett europeiskt sammanhang.

EUROPEAs medlemmar möts i en generalförsamling varje halvår i det land som just då är ordförandeland inom EU. EUROPEA har tjugofyra medlemsländer. Förutom dessa inbjuds även fyra eventuellt tillkommande länder till mötet på Strömma naturbruksgymnasium; Bulgarien, Rumänien, Irland och Island.

 

# # #

 

Strömma naturbruksgymnasium är ett av sju naturbruksgymnasier som drivs av Västra Götalandsregionen. Naturbruksprogrammet är ett av 17 nationella program i gymnasieskolan. Utbildningen omfattar 3 år och består av obligatoriska och valbara kurser. Naturbruk omfattar många olika verksamhetsområden, som djurvård, hästhållning, skogsbruk, kombination jord/skog, jordbruk, miljö- och naturvård, jakt- och viltvård, och trädgårdsodling/anläggning. En inledande del i utbildningen består av gemensamma kärnämnes- och karaktärsämneskurser.



Kontaktperson: Claes-Göran Claesson, rektor Stora Segerstad och Värnamo Naturbruksgymnasium, President of EUROPEA, 070-3471905


Läs meddelandet som PDF