Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-10-08 14:00


Beslut HSU 8 oktober

Flera fördelar med att driva larmcentral i egen regi


Hälso- och sjukvårdsavdelningen har gjort en risk- och konsekvensanalys av att driva en larmcentral i egen regi. Analysen säger att fördelarna är betydligt fler än riskerna.

Alarmering och dirigering av resurser utanför sjukhusen är en verksamhet i stark utveckling. Från att tidigare framför allt handlat om att transportera patienter till sjukhus bedrivs nu allt mer hälso-och sjukvård ute på plats och i våra ambulanser. Det prehospitala omhändertagandet är en viktig första del i vårdkedjan.

Nuvarande avtal om alarmeringssjukvården sträcker sig till april 2016. Inför en ny upphandling av tjänsten har hälso- och sjukvårdsavdelningen utrett alternativet att driva larmcentralen i egen regi. Hälso- och sjukvårdsavdelningen har därför gjort en risk- och konsekvensanalys som redovisades för hälso- och sjukvårdsutskottet idag.

Genom ett samarbete med andra landsting kan centralerna hjälpa varandra och klara överbelastningar. Larmcentralen skulle också kunna samverka med Västra Götalandsregionens egen enhet Sjukvårdsrådgivningen (1177), där personalen har snarlika arbetsuppgifter och kompetens.

Vidare har analysen tittat på tekniken och kommer fram till att det finns lämplig lokal med avbrottsfri el och hög säkerhet. Det ska också finnas möjlighet till en reservcentral inom något av sjukhusområdena. Analysen ser även möjligheter att upphandla en teknikplattform som uppfyller regionens högt ställda krav.

Risk- och konsekvensanalysen har dessutom tittat på vilka utmaningar som finns i samband med själva starten av en larmcentral i egen regi. Analysen ser stora möjligheter att erbjuda sjuksköterskor växeltjänstgöring i larmcentralen och vid sjukhusens akutenheter. Det skulle göra det lättare att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens och ge regionen en stor egen kompetens inom alarmeringssjukvården. 

Hälso- och sjukvårdsavdelningen informerade om sin analys på hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde idag. Redogörelsen var ett informationsärende och inga beslut fattades.

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69, Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53,
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, eller Kjell Foss, kommunikationsstrateg HSA, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF