Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-12-13 07:00


Fördjupat samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Castilla y León


Västra Götalandsregionen har under två dagar, i samarbete med bland andra Exportrådet, Svenska ambassaden i Madrid och AB Volvo, anordnat ett antal aktiviteter i de spanska städerna Valladolid och Madrid. Arrangemangen har syftat till i att vidareutveckla det samarbete som Västra Götalandsregionen sedan många år tillbaka har med regionen Castilla y León, där Valladolid är huvudort.  Aktiviteterna under de två dagarna har skett i samband med två av de spelningar som Göteborgs Symfoniker gör under sin turné i Spanien.

 

Under måndagens möte i Valladolid, Castilla y Leóns huvudort, träffade tjänstemän och politiker från Västra Götaland representanter från Castilla y Leóns Ekonomi- och industridepartement samt AREuropa. Mötet utmynnade i flera konkreta förslag till hur de två regionerna skall öka samverkan, bland annat inom utveckling, forskning och innovation. Aktuellt för ett utvecklat samarbete är till exempel Västra Götalands starka kompetens inom bioteknik och Castilla y Leóns motsvarande arbete inom agroteknik. Ett fördjupat samarbete inom ramprogrammet för forskning, sjunde ramprogrammet, diskuterades också där man vill utveckla möjligheterna att kunna samordna och samarbeta för att söka gemensamma pengar. Även ett utvecklat samarbete och gemensamma projekt mellan små och medelstora företag regionerna emellan var något som diskuterades under måndagens möte.

-Det är viktigt att vi skapar möjligheter för framtiden. Det är en hård konkurrens mellan regionerna i Europa men genom att skapa tillfällen för samarbete och samverkan får näringsliv och organisationer bättre förutsättningar att agera. Castilla y León är en spännande region att samarbeta med och det finns många beröringspunkter och områden där vi kan vidareutvecklas i vår samverkan. Vid detta besök har representanter från Castilla y León tydligt uttalat att de vill vidareutveckla samarbetet med oss vilket är spännande, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Kent Johansson.

Måndagens möte ledde också till att representanter från Castilla y León tog initiativ till att våren 2007 under ett antal dagar komma till Västra Götaland för att presentera nya områden där det finns klara kopplingar de två regionerna emellan och där också samarbets- och utvecklingspotentialen är stor. Under dessa dagar vill man bland annat visa upp Castilla y Leóns lokala mattradition och därigenom föra samman de två regionernas restauranger, distributörer, importörer och återförsäljare. Vidare vill Castilla y León under dessa dagar visa upp den tradition av att utvinna olika bergarter som är av stor betydelse för regionen. Även i Västra Götaland, främst i Skaraborg och Bohuslän finns en tradition inom området, vilket innebär möjlighet till samarbete regionerna emellan. Också mode är ett område som Castilla y León vill presentera, något som är intressant med tanke på den starka textil- och modeindustri som finns i Sjuhärad.

Under måndagen i Valladolid träffade också kultursekretariatets utredare Lars Lundgren kulturdirektören i Castilla y León. Båda representanterna kom överens om att det finns ett starkt intresse i att fortsätta fördjupa kultursamarbetet mellan de två regionerna. Bland annat uttalade representanten från Castilla y León intresse för att under början av 2007 komma till Sverige för ett musikaliskt utbyte. Även ett kunskapsutbyte kring kulturarvsfrågor diskuterades. I februari inviger Castilla y León sitt nya auditorium och det finns inför detta tillfälle planer på att Västra Götalandsregionen skall närvara med någon form av kulturellt utbyte inom scenkonstområdet.
 -Castilla y León är en starkt kulturregion med många kvalitéer och är därför en mycket intressant och viktig samarbetspartner för Västra Götalandsregionen, säger Lars Lundgren, utredare på kultursekretariatet.

På Svenska ambassaden i Madrid arrangerades under tisdagen ett seminarium där politiker och näringslivsrepresentanter från Sverige och Spanien medverkade för att lyfta miljöteknikfrågorna. Fokus under dagen var avfallshantering. Från Västra Götalandsregionen talade Kent Johansson om ekoteknologins betydelse för en hållbar utveckling.
-Västra Götaland har ledande företag inom miljöområdet och vi är också en region som ligger i framkant när det gäller utveckling av miljöfrågor. Vi har mycket att lära av varandra inför framtiden och jag är övertygad om att det finns stor potential till ett ökat samarbete på detta område, menar Kent Johansson.

Miljöseminariet efterföljdes av företagsmöten mellan spanska och svenska företag och bjöd till möjlighet att öppna upp för ett ökat internationellt samarbete. Kontakter knöts och flera företag som deltog såg bland annat stor potential och intressanta möjligheter till samarbete inom just avfallshantering.

I samband med arrangemangen i Valladolid och Madrid har också Göteborgs Symfoniker turnerat i Spanien. Som huvudman för Symfonikerna är det för Västra Götalandsregionen ett speciellt tillfälle när konsert arrangeras på en plats där regionen aktivt bedriver internationellt samarbete. Turnén påbörjades i Valladolid på måndagen vilket resulterade i fina recensioner i regionens största tidning, El Norte de Castilla y León. Omdömet ”Lección magistral” bådar mycket gott inför veckans kommande konserter i Madrid och Salamanca.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, 0705-370340
Olle Jonäng, regionutvecklingssekretariatet, 0705-167801 Lars Lundgren, kultursekretariatet 0703 - 49 21 70


Läs meddelandet som PDF