Konjunkturen i Västsverige är för närvarande den starkaste sedan toppnoteringen hösten 2000. Företagens förväntningar pekar dessutom på ytterligare förstärkning av konjunkturen till våren 2007. Samtliga delregioner omfattas av uppgången och för första gången på många år speglas konjunkturuppgången även i sysselsättningsstatistiken.
I Västsverige har konjunkturen förbättrats kraftigt sedan i våras och företagens förväntningar indikerar en viss ytterligare förstärkning i konjunkturen till våren 2007.
- Konjunkturen i Västsverige är även i höstens mätning bättre än i Sverige som helhet, säger Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter. Bakom den positiva utvecklingen i Västsverige står främst tillverkningsindustrin, som med sin viktiga position i det västsvenska näringslivet nu fungerar som motor i den regionala ekonomin.
Uppgången, som pågått sedan hösten 2005, berör alla fyra delregioner i Västra Götaland. I samtliga branscher, med undantag av partihandel, har konjunkturen förbättrats sedan i våras. I de allra flesta branscher väntas en fortsatt konjunkturuppgång under första halvan av nästa år. Ett undantag från denna entydigt ljusa bild är transportmedelsindustrin, där företagens förväntningar inför våren nästa år är splittrad och svårtolkad. Högkonjunkturen inom byggsektorn har förstärkts ytterligare och är utbredd i hela Västsverige. Optimismen inför våren om förbättringar i konjunktur, sysselsättning och byggande är lika stark som tidigare. Två av tre byggföretag anger att bristen på arbetskraft är det största hindret för att expandera. Även inom konsultbranschen råder en kraftig högkonjunktur. Företagen redovisar en stark lönsamhet, är mycket optimistiska och planerar omfattande nyanställningar inför våren. Brist på arbetskraft kan emellertid även inom denna sektor bromsa tillväxten.
Konjunkturen lika stark utanför Stor-Göteborg
Konjunkturläget i Stor-Göteborg har länge legat i topp bland delregionerna i Västra Götaland. Höstens mätningar visar emellertid att en betydligt starkare konjunkturuppgång i Sjuhärad och Skaraborg sedan i våras, har medfört att de två delregionerna kommit i kapp Stor-Göteborg. För andra halvåret i rad tar också FyrBoDal ett rejält kliv upp på konjunkturkurvan. Framför allt är det byggsektorn som bidragit till det förbättrade läget jämfört med våren.
- Det är särskilt glädjande att konjunkturen i FyrBoDal alltmer närmar sig övriga delregioner, säger Bertil Törsäter. Kanske är detta ett tecken på att även FyrBoDal på allvar börjat ta del av den positiva utveckling som vi länge sett i övriga delar av Västra Götaland.
Betydande uppgång i sysselsättningen
Trots den långvariga konjunkturuppgången har det fram tills nyligen inte skapats tillräckligt många nya jobb för att lyfta sysselsättningen. Denna trend tycks nu ha vänt. Sysselsättningen har ökat relativt kraftigt sedan i våras. Av företagen i Västsverige har 40 procent ökat sin personal, medan 20 procent har minskat. Inför hösten planerar 31 procent av företagen att öka personalen och 17 procent att minska. De största ökningarna väntas inom byggsektorn, konsultbranschen samt detaljhandeln.
- Det mest positiva i den ekonomiska bilden är att också sysselsättningen för första gången på många år visar en betydande uppgång, säger Bertil Törsäter.
Rapporten i sin helhet finns att ladda ned här:
www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter
Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1000 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet/konsultbransch och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland |