Den konjunkturnedgång i Västsverige som förstärktes i höstas har fortsatt med oförändrad styrka under årets första månader. En bred lågkonjunktur råder nu i hela regionen. Det är en markant försvagning för tillverkningsindustrin som främst bidraget till fallet. Med ett par undantag är läget svagt eller mycket svagt i alla branscher. Till hösten förutses nedgången i den ekonomiska aktiviteten bromsas upp, men sysselsättningen fortsätter minska.
Konjunkturbarometer för våren och hösten 2009 visar att efterfrågan på varor och tjänster har minskat mer än vad företagen i Västsverige förutsett. Hårdast drabbad är exportindustrin. Lågkonjunkturen i Västsverige väntas bestå till hösten även om den fortsatta försämringen blir begränsad. Byggbranschen kommer av allt att döma att bidra till det fortsatt svaga läget. Utvecklingen för detaljhandeln ser däremot ut mer gynnsam ut och kan komma att bli en stabiliserande faktor. Skillnaden i konjunkturläge mellan Västsverige och hela Sverige väger dock över något till Västsveriges fördel.
– Som väntat visar vårens konjunkturbarometer att Västsverige befinner sig i en bred lågkonjunktur som omfattar de flesta branscher. Den snabba och kraftiga nedgången för industrin förväntas emellertid att bromsas upp efter sommaren, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.
Sämsta konjunkturindex sedan mätningarna började
Konjunkturindex för Västsverige, som teoretiskt kan variera mellan –100 och +100, står under våren i –41 vilket är den lägsta noteringen sedan indexet började mätas 1996. Det innebär en ny stark nedgång från index –10 i höstas. Västsverige har därmed passerat gränsen för vad som kan betecknas som lågkonjunktur, index –40. Prognosen från tidigt i höstas, innan finanskrisen accelererade, var utsatt till index –25.
Störst nedgång i Skaraborg och Fyrbodal
Nedgången omfattar alla delregioner i Västra Götaland samt Halland. Sämst är läget i de två industritunga områdena Skaraborg och Fyrbodal med index på –47 respektive –45. Minst dåligt är det liksom i höstas för Halland med index –38 följt av Göteborgsregionen och Sjuhärad båda med index –39. Pessimismen hos företagen är i avtagande och deras förväntningar inför hösten indikerar bara en ytterligare marginell försämring i konjunkturen till hösten, till index –43.
Fortsatt tufft på arbetsmarknaden
Sysselsättningen inom näringslivet i Västsverige har minskat kraftigt det senaste halvåret, och betydligt mer än beräknat. Sedan i höstas har 64 procent av företagen minskat antalet anställda medan endast 9 procent redovisar en ökning. Minskning har varit kraftig för samtliga huvudbranscher utom för konsultföretagen där nedgången varit måttlig. Till hösten beräknas antalet anställda fortsätta att minska, om än inte fullt lika mycket som det senaste halvåret. Andelen företag som planerar en utökning av personalstyrkan till hösten sjunker till endast 5 procent samtidigt som andelen företag som aviserar personalminskningar sjunker till 45 procent. Minskningar beräknas ske för samtliga huvudbranscher.
Försiktig optimism i tillverkningsindustrin
Tillverkningsindustrin arbetar under våren i en djup lågkonjunktur med ett Konjunkturindex som fallit från –16 till –55. Läget är likartat över hela regionen. De branscher som tynger ned mest är transportmedels-, maskin- och metallvaruindustrin. Läget ser inte nattsvart ut inför hösten då optimisterna om konjunkturen är något fler än pessimisterna. Flera av branscherna förutser att orderingången kommer att öka nästa halvår från den låga nivån. Denna förväntat positiva utveckling är även tydlig för transportmedelsindustrin.
Livsmedelsindustrin är den enda industribranschen där det fortfarande råder normalkonjunktur. Branschen utmärker sig även genom att uppvisa ett något bättre konjunkturläge än i höstas.
Den totala sysselsättningen inom tillverkningsindustrin ser dock ut att fortsätta minska till hösten.
– En positiv signal är att man trots den djupa konjunktursvackan kan skönja en viss optimism inom transportmedelsindustrin. En övervikt av företagen i branschen tror på en förbättrad konjunktur inför hösten, säger Bertil Törsäter.
Detaljhandeln och konsultföretagen står emot bra
Detaljhandeln har hittills klarat sig bäst i nedgången och arbetar fortfarande i en mer normal konjunktur, med ett Konjunkturindex på –2. Efter en ganska kraftig försäljningsminskning under första halvåret i år räknar företagen med en svag återhämtning i både konjunkturen och försäljningen till hösten.
Konsultföretagen, eller uppdragsverksamheten, har hittills stått emot nedgången ganska bra, men ligger lite efter många branscher i utvecklingen. Lönsamheten är sämre än normalt, men företagen räknar optimistiskt nog bara med en svag till måttlig minskning av efterfrågan på företagens tjänster under nästa halvår.
Besvärligt även i höst för byggbranschen
Byggverksamheten har gått från högkonjunktur till lågkonjunktur på ett halvår och förväntningsbilden pekar brant nedåt. Sju av tio företag har redan för små orderböcker och orderingången väntas minska kraftigt ytterligare nästa halvår. Till hösten väntas en djup lågkonjunktur råda i branschen.
Konjunkturbarometer för Västsverige våren och hösten 2009 i sin helhet
Konjunkturbarometern för Västsverige bygger på en postenkät till knappt 1 200 företag inom följande huvudbranscher: tillverkningsindustri, byggnadsindustri, sällanköpsvaruhandel, bilhandel, samfärdsel, partihandel, uppdragsverksamhet (konsultföretag) samt IT-verksamhet. Undersökningen som ger en totalbild för hela Västsverige har dessutom brutits ned på Halland samt de fyra delregionerna i Västra Götaland – Göteborgsregionen, Fyrbodal, Halland, Sjuhärad och Skaraborg. Vårens mätningar – där svaren från företagen samlats in under andra halvan av mars och april månad – avser utfall för andra halvåret 2008, en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för andra halvåret 2009. Konjunkturbarometern för Västsverige görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.
Västsverigebarometern har genomförts sedan våren 1996, bortsett från ett uppehåll under 2001.