Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-20 14:00


Fortsatt samordning av Västra Götalandsregionens serviceverksamheter


Nu går Västra Götalandsregionen vidare i sin samordning av serviceverksamheterna. Regionstyrelsen godkände för sin del ett förslag som innebär inriktningen att kost, städ, vaktmästeri/interna transporter, löneadministration, fakturahantering och patientfakturering kommer att överföras till förvaltningen Regionservice enligt en fastställd tidsplan under 2007-2009.

Västra Götalandsregionen har de senaste åren fattat en rad beslut som gäller samordningen av serviceverksamheterna. Det har bland annat gällt en gemensam transportorganisation och en gemensam IT-organisation. Förvaltningen Regionservice bildades 2006 och har bland annat haft uppdraget att kartlägga vilka serviceområden som är lämpliga att samordna. Tanken är att samordningen ska leda till en effektivisering av serviceverksamheterna. Arbetet med att ta fram ekonomiska målbilder pågår.

- Det är ett systematiskt arbete som genomförs. Vi tittar hela tiden på nyttan för hela koncernen Västra Götalandsregionen med målsättningen att bygga en mer ändamålsenlig organisation för serviceverksamheterna. I slutändan handlar det om att använda skattepengarna på ett så bra sätt som möjligt och att frigöra resurser för vården, säger Johan Assarsson, regiondirektör.

Grundligt arbete

Arbetet med att kartlägga de olika serviceverksamheterna, och möjligheterna att samordna dem ytterligare, ska präglas av att man följer framtagna principer och förhållningssätt. Ett systematiskt arbete är nödvändigt för att garantera att samordningen av verksamheterna sker på ett så smidigt sätt som möjligt. I arbetet läggs särskilt fokus på områdena verksamhet, personal samt ekonomi.

- Det är viktigt med gemensamma utgångspunkter och inriktningar i ett sådant här arbete. Många människor är berörda och går över från en förvaltning till en annan, och då ska det inte finnas några frågetecken om vad som gäller, säger Johan Assarsson, regiondirektör.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa förslaget till förhållningssätt gällande samordning av serviceverksamheterna. Beslutet följde förslaget förutom att hanteringen av samordningsvinsterna kommer att behandlas i samband med arbetet med budgeten.

Reservation: M och kd. Protokollsanteckning: Mp och kd.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66.


Läs meddelandet som PDF