Under åren 2010-2012 satsar Västra Götalandsregionen 13 miljoner kronor, så kallade REGATT-medel på utvecklingsinsatser för AT och ST-läkare. Det beslutades av personalutskottet vid fredagens sammanträde.
- Vi satsar på våra AT och ST-läkare för att vi vill vara attraktiva för läkarna på arbetsmarknaden och också knyta dem till oss i ett tidigt skede, redan under utbildningen, säger Karins Engdahl, personalutskottets ordförande.
REGATT-medlen ska i första hand användas till gemensamma aktiviteter, men kan också stödja individuella utvecklingsinsatser. Avsikten är att medlen ska innebära en kvalitetsökning och öka kunskapen och förståelsen inom områden som ledarskap, medarbetarskap, pedagogik, organisation, handledning och personlig utveckling.
- Att satsa på det här sättet är troligen unikt i Sverige, fortsätter Karin Engdahl.
Västra Götalandsregionen har sedan 2001 finansierat särskilda utvecklingsinsatser med REGATT-medel som en del i den långsiktiga kompetensförsörjningen. För varje ST-läkare avsätts årligen minst 10 000 kronor och för varje AT-block utges ett engångsbelopp på 10 000 kronor som ska täcka utvecklingsaktiviteter under hela AT-perioden. Förutom att öka Västra Götalandsregionens attraktionskraft som arbetsgivare bidrar också medlen till att stärka AT och ST-läkarutbildningens kvalitet.
REGATT står för REgional AT/ST-utveckling.