Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-02 16:00


Nyheter, inspiration och diskussion

Stort intresse för Forum Västra Götaland


Om en vecka träffas 300 representanter från Västra Götalands kommuner, näringsliv, organisationer och akademi för att diskutera gemensamma framtidsfrågor.
Media välkomnas att vara med hela eller delar av dagen.

Det är Västra Götalandsregionen som för andra gången bjuder in till Forum Västra Götaland. Frågan för dagen är: Hur hänger det egentligen ihop i den del av världen som kallas Västra Götaland? Vilka är vi, var står vi och vart är vi på väg?
– Dagen är fullbokad och fler intresserade står på kö, berättar projektledare Maria Johansson.
Deltagarna bjuds på föreläsningar och seminarier och ges möjligheter att både spana in i framtiden och diskutera vad som hänt sedan det förra Forum Västra Götaland för drygt ett år sedan.
– För att få till ett bra liv för våra invånare och få nöjda invånare måste vi ha en ordnad ekonomi, en social tillvaro som fungerar och en bra miljö, säger  Västra Götalandsregionens chefanalytiker Thomas Ekberg. Han har arbetat med drivkrafter för regional förändring, utveckling och tillväxt på olika nivåer under 20 år och presenterar utvecklingen i Västra Götaland ur ett hållbarhetsperspektiv.
Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet har svar på vad invånarna själva tycker om att leva i Västra Götaland och hur de uppfattar Västra Götalandsregionen.

Ett första goda livet-index

Visionen Det goda livet i Västra Götaland, som togs fram av Västra Götalandsregionen i samverkan med kommunerna och många andra aktörer, är en vision för platsen Västra Götaland. Den står för en god hälsa, arbete och utbildning, trygghet, gemenskap och delaktighet i samhällslivet, en god miljö där de förnybara systemen värnas, att möta behoven hos barn och ungdomar, en uthållig tillväxt och ett rikt kulturliv.
Men hur mäter man hur gott ”det goda livet” faktiskt är?
Svaret finns i ett alldeles nytt och unikt goda livet-index som presenteras av Sten Lorentzon, professor vid Institutionen för Kulturgeografi och Ekonomisk geografi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Under eftermiddagen ges möjlighet att delta i en mängd intressanta seminarier:
-Innovation för Västra Götaland – har vi vad som krävs?)
-Fossiloberoende Västra Götaland 2030 – en uppföljning av klimatstrategin.
-Framtidens kompetens - hur säkrar vi den?
-Den digitala vägen mot ett hållbart, smartare och flexiblare vardagsresande
-Kreativitet och upplevelser – en nyckel till framgång i Västra Götaland
-Jämlik hälsa och vård – hur ska vi göra för att nå visionen?

Ojämlik hälsa kostar miljarder

Under seminariet Jämlik hälsa och vård presenteras en ny rapport om hur ekonomisk tillväxt hänger ihop med befolkningens hälsotillstånd.
En undersökning i Västra Götaland visar att människor med längre utbildning  tycker att de mår bättre jämfört med dem som har kortare utbildning. De med längre utbildning lever också längre.
Den ojämlika hälsan i Västra Götaland ger under ett år upphov till omkring 1600 dödsfall ”i förtid”  och ett produktionsbortfall som motsvarar 2,2 miljarder kronor. Skillnaden i hälsa mellan olika utbildningsgrupper motsvarar i ekonomiska termer 13,9 miljarder kronor. Om befolkningens hälsotillstånd vore bättre skulle det påverka tillväxten positivt genom att fler  utbildar sig, är friska och kan arbeta. Ekonomisk tillväxt och befolkningens hälsa hänger alltså ihop.
– Våra beräkningar och resultat liknar andra internationella studier som visar att ojämlikhet i hälsa uppgår till betydande belopp och är egentligen ett av de stora samhällsekonomiska problemen idag, säger Göran Henriksson vid Folkhälsokommitténs kansli.
Men vad är hönan och vad är ägget när det gäller ekonomisk tillväxt och hälsa och hur ska man tackla problemet i Västra Götaland? Det är frågor som kommer att diskuteras under seminariet.
Här kan du läsa mer om seminarier, talare och inspiratörer

2009 års Forum Västra Götaland resulterade bland annat i att drygt 70 beslutsfattare skrev under ett gemensamt åtagande att omedelbart agera för effektivare energianvändning och övergång till förnybar energi.  Den manifestationen föregicks av en tvååriga process - ”Smart energi”, som drevs av Västra Götalandsregionen tillsammans med en lång rad aktörer från kommuner, näringsliv, organisationer och akademi. Resultatet blev en klimatstrategi för Västra Götaland som formellt antogs av Västra Götalandsregionens fullmäktige hösten 2009.


Datum: 10 februari 2011, Göteborg
Plats: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg
Programmet börjar 9.30 och pågår till ca kl 17.



 



Kontaktperson: Maria Johansson, projektledare Forum Västra Götaland
Tel: 031-63 09 40, Mats Granér, chef för analysenheten tel 0705 7009 34


Läs meddelandet som PDF