Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-12-07 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 7 december


Beslut om gratis vaccination mot HPV kompletteras

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade i februari att erbjuda flickor mellan 13 och 17 år gratis vaccination mot HPV – det virus som orsakar livmodershalscancer. De har kompletterat sitt beslut så att erbjudandet även kommer att gälla flickor som är födda 93 och 94 som hunnit fylla 18 år. Hälso- och sjukvårdsutskottet följer med sitt beslut rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Vaccinationerna har fördröjts på grund av att de nationella upphandlingarna överklagats och just nu behandlas det tredje överklagandet. Ett av de företag som tillverkar vaccin mot livmoderhalscancer har nu meddelat att i väntan på att upphandlingsprocessen blir klar så kommer man inte att kräva skadestånd i de fall landsting eller regioner väljer att direktupphandla vaccin för att komma igång med vaccinationerna. Västra Götalandsregionen ser nu över hur en sådan direktupphandling kan ske.

Alla flickor som är födda mellan 93 och 98 kommer att få ett brev hem med vaccinationserbjudandet och kan sedan vända sig till valfri vårdcentral för att få sin vaccination.

Västra Götalandsregionen tillhandahåller vaccinet kostnadsfritt till de enheter som sköter vaccinationerna. Dessa får också en ersättning på 135 kronor per vaccination.

Socialstyrelsen har tidigare beslutat att flickor som är födda 99 eller senare ska få vaccination mot HPV-virus genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Det kommer att genomföras via skolhälsovården. 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF