Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-11 13:25


Från Hälso- och sjukvårdsutskottet 11 februari


Regler för invånarnas val av vårdenhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade idag om tillämpningsregler för listning vid övergång från nuvarande listningssystem till VG Primärvård. Invånarna i Västra Götaland har sedan regionens bildande rätt att fritt välja den vårdenhet de vill tillhöra oavsett boendeort.


Krav- och kvalitetsboken innehåller regler för invånarnas val av vårdenhet när VG Primärvård är infört. Där anges att i princip ska alla medborgare bosatta inom Västra Götaland vara anslutna till någon vårdenhet. I första hand ska eftersträvas att medborgarna gör ett aktivt val. De medborgare som inte gör ett aktivt val erbjuds anslutning till vårdenhet, ett så kallat ickevalsalternativ, som bygger på en närhetsprincip. Den enhet som inom samma kommun är geografiskt närmast belägen medborgarens folkbokföringsadress är medborgarens ”ickevalsalternativ” till dess att eget vårdval genomförs.


Invånarna i Västra Götaland kommer i samband med informationsutskick att informeras om vilken vårdenhet de tillhör idag genom aktiv eller passiv listning. De kommer samtidigt att informeras om vilka vårdenheter de kan välja vid införandet av VG Primärvård.


De invånare som tidigare gjort ett aktivt val till befintliga vårdenheter som kommer att ingå i VG Primärvård erbjuds tillhörighet till vald vårdenhet. De invånare som gjort minst 3 besök på samma vårdenhet de senaste 15 månaderna kommer, med hänsyn till kontinuiteten i vården, att anses ha gjort ett val av den vårdenheten.


Jourområden
Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar att fastställa befintliga hälso- och sjukvårdsnämndområden som förslag till jourområden för VG Primärvård.


Riktlinjer gällande transportkostnader av avlidna patienter
Riktlinjerna för transportkostnader av avlidna patienter har setts över. Hälso- och sjukvårdsutskottet fick information om det förslag till regiongemensamma riktlinjer som tagits fram.
Riktlinjerna innebär att när en patient som remitteras mellan sjukhus inom Västra Götalandsregionen avlider ska den avlidna transporteras tillbaka till det sjukhus som remitterat patienten vidare. Det remitterande sjukhuset ska också stå för kostnaden för hemtransporten. Detsamma ska gälla för de patienter som avlider och har använt sin vårdgaranti och därmed remitterats till annat än det närmast geografiskt belägna sjukhuset. Kistläggning ska ske på det sjukhus där patienten avlider. Regionen ansvarar för att den avlidna återförs till remitterande sjukhus eller till bårhus på hemort om det är geografiskt närmare. En egenavgift motsvarande den för ambulanstransport kan tas ut.


Ny smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen
Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade på sitt sammanträde idag också att föreslå Ann Söderström som ny smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen från och med 1 mars 2009. Enligt smittskyddslagen ska det i varje landsting finnas en smittskyddsläkare. Ärendet ska behandlas av regionstyrelsen.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF