Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-08-25 14:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 augusti


Mer pengar till barntandvården i utsatta områden

Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter 17,5 miljoner kronor för att stärka barntandvården i områden där barn och ungdomars hälsa är som sämst. Som mest handlar det om 269 kronor per individ i förstärkt barntandvårdspeng.

Av tillskottet riktas 4 miljoner kronor till områden där glesbygd och strukturella förhållanden innebär ökade kostnader för att bedriva barn- och ungdomstandvård.

Tandhälsan hos barn och ungdomar följer samma mönster som andra sjukdomar som påverkas av människors livsvillkor. Liksom att det finns en ökad risk för bland annat övervikt och missbruk, är också risken för tandskador vanliga hos socioekonomiskt utsatta grupper.

Sammanlagt omfattas 20 procent av regionens barn och ungdomar av den förstärkta barntandvårdspengen. 

 

Utvärdering av pandemiarbetet

Drygt 923 000 personer i Västra Götaland vaccinerade sig mot den nya influensan och det mesta fungerade bra. Det visar en utvärdering av pandemiplaneringen och massvaccinationen av den nya influensan. 

Sammantaget visar utvärderingen att hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen planerat väl för att möta en pandemi och att det allra mesta fungerade bra trots oklara och påfrestande omständigheter. Vidare visade utvärderingen att där man planerat väl och i tid, där kunde man också ställa om snabbt utifrån nya förutsättningar

Utvärderingen visar också att det fanns tydliga svårigheter att få till ett fungerande flöde för vaccinationen beroende på försenade leveranser. Att vaccinet inte levererades som planerat är den enskilt mest betydelsefulla frågan att försöka komma tillrätta med, menar man i utvärderingen. Kritik finns också mot att man varit beroende av en enda leverantör av vaccinet. Med fler leverantörer hade sårbarheten inte varit så stor.

En annan viktig lärdom är att de privata vårdgivarna behöver involveras i pandemiarbetet och att en välfungerande sjukvårdsrådgivning, 1177, är viktig för att avlasta sjukhusens och primärvårdens akutmottagningar. 

Utvärderingen som är gjord av Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg har fokuserat på hur den samlade pandemiorganisationen i Västragötalandregionen förberett sig för att möta den nya influensan och hur vaccinationsprogrammet genomförts.

Läs hela utvärderingen



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottes vice ordförande (m), 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF