Förslag att utveckla vården i livets slutskede för barn och unga
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnderna, sjukhusen och förvaltningen för Habilitering och Hälsa får ett gemensamt uppdrag att utveckla vården i livets slutskede för barn och ungdomar med livshotande sjukdomar.
Bakgrunden till beslutet är en utredning som pekar på behovet av vård i livets slutskede för barn och unga i Västra Götaland.
Varje år avlider mellan 20 och 25 barn i Västra Götaland i sjukdomar där det behövs palliativ vård. Rapporten visar att de allra flesta familjer vill att den palliativa vården bedrivs i hemmet. Med hänsyn till de stora geografiska avstånd som finns i regionen är det inte möjligt att koncentrera den palliativa vården till ett av sjukhusen. Det bedöms heller inte som rimligt att bygga upp en hospice-enhet för barn och unga vid samtliga sjukhus.
Utskottet föreslår därför att vården för barn och unga bör utvecklas och få mer hospiceliknande inslag oavsett om vården sker i hemmet, på sjukhus eller i andra former. Utskottet konstaterar också att kompetensen inom regionens verksamheter behöver förstärkas både vad gäller det medicinska, det emotionella, psykosociala och andliga planet.
Kostnadsansvaret för läkemedel och röntgen på varje vårdcentral
Kostnaden för läkemedel och medicinsk diagnostik, t ex röntgen och klinisk kemi, ska även i fortsättningen ligga på varje vårdcentral och utgå från varje förskrivare så långt detta är möjligt. Vårdcentralerna bör också ha kostnadsansvaret för personliga hjälpmedel som förskrivs av allmänläkare, sjuksköterskor. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet idag.
Utskottet gav också hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att skapa ett regiongemensamt regelverk för att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan olika vårdnivåer i hälso- och sjukvården vad gäller förskrivning av läkemedel.