Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-04-10 15:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 april


Bättre stöd för barn som är anhöriga

Västra Götalandsregionen utvecklar stödet till barn som är anhöriga till vuxna som är allvarlig sjuka eller barn med en anhörig som hastigt avlider. Sedan juni 2012 pågår ett tvåårigt projekt med syfte att det ska finnas kända och långsiktiga stödstrukturer inom regionens alla sjukvårdande verksamheter.
Barns rätt till stöd regleras i hälso- och sjukvårdslagen där det står att hälso- och sjukvården särskilt ska beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bort tillsamman med

  • har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning
  • har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, eller
  • är missbrukare av alkohol eller annat beroendeframkallande medel.

Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.

Behov av utbildning
Projektet har startat med att kartlägga hur det ser ut idag. Bland annat har man genomfört en enkät bland verksamhetschefer inom hälso- och sjukvården. Verksamhetscheferna pekar exempelvis på ett stort behov av utbildning om lagstiftningen och utarbetande av hållbara och kända riktlinjer och rutiner.
Utbildningsinsatser och fortsatt implementering av lagstiftningen är två av de insatser som lyfts fram i projektets nästa fas.

Ny ersättningsmodell premierar friskare patienter

Västra Götalandsregionen planerar att delta i ett nationellt forskningsprojekt som ska ta fram vårdepisodserättning för flera olika vårdprocesser. Vårdepisodsersättning är en ersättningsmodell som handlar om att vården får en fast ersättning för en viss vårdprocess.
Ersättningsmodellen ger incitament för vården att fokusera på det som ger bäst nytta för patienten eftersom man själv står för eventuella kostnader för komplikationer, som ska rymmas inom den fasta ersättningen.
De landsting som deltar är med och utvecklar vårdepisodsersättning för höft- och knäledsplastik och ryggkirurgi och väljer även ytterligare någon vårdprocess.
Västra Götalandsregionen har angett intresse av att vara med och utveckla vårdepisodsersättning för fetmakirurgi.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF